Sastojci:
- 450 grama rashlađenog prhkog tijesta, kupovno ili domaće
- 2 jabuke oguljene i narezane na kockice
- 1 žlica limunovog soka
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 1 žličica vode
- 2 žlice umaka od karamele i još malo za dekoraciju
- 230 grama krem sira
- 1/3 šalice od 2,4 dl kristalnog šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a okrugli protvan za pizzu premažite s malo ulja. Prhko tijesto ravnomjerno utisnite u protvan i pecite 15 do 18 minuta ili dok rubovi ne poprime zlatno smeđu boju. Potom izvadite i ostavite neka se hladi nekih sat vremena.
U međuvremenu u lonac stavite nasjeckane jabuke, sok od limuna, smeđi šećer i cimet pa kuhajte na srednje jakoj vatri uz često miješanje dok jabuke ne postanu mekane. Zatim u to dodajte kukuruzni škrob, dobro promiješajte pa ubacite i umak od karamele. Pirjajte oko 10 minuta dok se sve zajedno malo ne zgusne.
U drugoj posudi promiješajte sir, kristalni šećer i vaniliju dok smjesa ne postane glatka pa tu smjesu rasporedite na ohlađeno tijesto. Na to poslažite kuhane jabuke pa prelijte umakom od karamele. Narežite i poslužite, prenosi kitchenfunwithmy3sons.com.
Savjet više: Ukoliko nemate umak od karamele, napravite kolač ovako, okus će biti još bolji:
Stavite 100 grama šećera u tavu da se otapa i poprimi smeđu boju pa u tome rastopite maslac (40 grama). Kada je smjesa jednolična, ubacite jabuke, sok od limuna i cimet. Nakon što jabuke omekšaju, slažite na smjesu od sira pa prelijte ostatkom karamele iz tave.