Sočne breskve i nektarine uobičajen su dodatak slatkim jelima, a novi trendovi u kulinarstvu sve ih više kombiniraju s piletinom, svinjetinom ili ribom. Iako dozrijevaju od svibnja do listopada, najkvalitetniju ponudu ovog koštuničastog voća pronaći ćete upravo u najtoplijim ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. Prilikom kupnje najbolje je odabrati one čija čvrstoća popusti pod laganim pritiskom. Nisu li dovoljno zrele, stavite ih u papirnatu vrećicu, probušenu na nekoliko mjesta, i ostavite da odstoje jedan dan na sobnoj temperaturi, izvan dosega sunčeve svjetlosti. Čuvate li ih u hladnjaku, prije jela ostavite da odstoje pola sata jer će im okus biti puniji. Kuhanjem ili pečenjem kožica postaje žilava pa ju je prije pripreme najbolje oguliti. Košticu ćete najlakše odstraniti zarežete li voće po cijeloj dužini i zarotirate polovice istovremeno u suprotnim stranama. U većini recepata možete ih zamijeniti marelicama, šljivama ili mangom. Izvrsno se slažu sa sirevima ricotta i mascarpone, a jela začinite cimetom, muškatnim oraščićem, đumbirom, korijanderom, šerijem, rumom ili amaretom.
Zdrav obrok s malo kalorija
Dvije breskve srednje veličine sadrže70 kalorija. Bogate su vitaminima A i C te kalijem i borom. Povećavaju razinu hormona estrogena kod žena u post menopauzi i pomažu ljudima koji pate od osteoporoze. Jedenje breskvi stimulira i aktivnost mozga.
ORIJENTALNA SALATA S PILETINOM I BRESKVAMA
Sastojci: 1,5 kg piletine, 2 velike zrele breskve, 100 g graška u mahunama, 3 mlada luka, 2 žlice svježeg korijandera, sok 1 limete, 1 žlica meda, 1 žlica svježeg đumbira, 1 žlica soja umaka, 3 žlice suncokretova ulja, 1/2 žlice sezamovog ulja
Priprema: Pečeno meso odvojite od kostiju, narežite na trake i stavite u posudu. Breskve narežite na kriške i zajedno s graškom, mladim lukom i korijanderom dodajte piletini. U manjoj posudi pomiješajte sok limete, med, soja umak i đumbir. Umiješajte suncokretovo, a potom i sezamovo ulje te prelijte salatu.