Muffini su postali nezaobilazan dio blagdanskog stola, a sve zahvaljujući jednostavnoj pripremi i lakoći ukrašavanja. Potrebno je samo malo mašte, mirna ruka i puno šećerne paste da bi ovi kolačići oživjeli. U njihovo ukrašavanje možete uključiti i one najmlađe, sigurno će se razveseliti. Pripremite čokoladne muffine i ukrasite ih zečićima, pilićima ili šarenim pisanicama.
Čokoladni muffini (12 komada)
Sastojci: 2 šalice brašna, 1 šalica šećera, 1/2 šalice kakaa, 1 žličica soda bikarbone, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 jaje, 1 šalica jogurta, pola šalice mlijeka, pola šalice ulja, šalica čokoladnih mrvica ili nasjeckane čokolade
Priprema: U posudu stavite brašno, šećer, 3/4 šalice čokoladnih mrvica, kakao i soda bikarbonu. U drugu posudu stavite jaja, jogurt, mlijeko i ulje i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dobivenu smjesu dodajte u posudu s brašnom pa sve zajedno dobro pomiješajte. Ulijte sve u kalupe i posipajte ih s ostatkom čokoladnih mrvica.
Zagrijte pećnicu na 200 °C i namastite 12 kalupa ili ih obložite papirom. Raspodijelite smjesu u kalupe i pecite 20 minuta.
Glazura u boji po želji
Sastojci: 1 šalica omekšanog maslaca, 3 i pol šalice šećera u prahu, 1 žličica mlijeka, 1 žličica ekstrakta vanilije, jestive boje po želji
Priprema: Sve navedene sastojke dobro pomiješajte, stavite u vrećicu za ukrašavanje i njima ukrasite kolače. Po želji možete razdvojiti glazuru u više posuda i dodati različite boje za kolače. Količina boje ovisi o tome koju nijansu želite postići.
Fondan masa ili šećerna pasta za ukrašavanje
Sastojci: 1 kg šećera u prahu, 1 žlica glicerina, 125 ml tekuće glukoze, 5 žlica želatine u prahu, 2-3 žlice mlake vode, jestiva boja za kolače
Priprema: Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. U posudu stavite glukozu i glicerin te kuhajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi. Nakon toga u posudu stavite pola kilograma šećera u prahu, dodajte glicerin, tekuću glukozu i želatinu. Miješajte i postupno dodajte ostatak šećera.
Redovito miješajte i ostavite 30 minuta. Nakon toga podijelite na četiri dijela i u svaki dodajte željenu boju. Najbolje je bojiti s gel bojama koje možete dodati direkt na pastu, dok se boje u prahu najprije trebaju rastopiti u nekoliko kapi vode. Osim domaće šećerne paste, ova se smjesa za ukrašavanje može kupiti u specijaliziranim trgovinama za slastičarstvo.
Pilići su zvijezde uskrsnog stola
Iz žute šećerne paste izrežite kružić i dva trokutića pa ih spojite u pilića. Piliću dodajte crne oči i narančasti kljun, pa potom izrežite oblik jajeta. Spojite pisanice i piliće te ih stavite na vrh glazure kojom ste prethodno namazali muffine. Boje možete prilagoditi dekoraciji svog uskrsnog stola.
Zeko u prvom planu
Izdvojite dvije kuglice smeđe šećerne paste. Jednu kuglicu šećerne paste oblikujte u kruškolik oblik, a drugoj udubite dno i stavite je na tijelo. Kruškoliki dio premažite vodom i potom stavite glavu. To će spriječiti da se odlijepi. Napravite ruke, noge i uši od duguljastih valjaka te ih zalijepite. Bojom zečića možete se poigrati, bilo da ih prilagodite dekoraciji ili pak papirnatoj košarici.
Zec u potrazi za mrkvicom
Muffin obložite travom od šećerne paste, pa potom stavite zeca ili pilića. Izgubljenog zeca možete napraviti tako da rukama od bijele mase oblikujete kuglicu, na vrh dodate još jednu kuglicu, a na prednji dio dva ovalna komada. Kugla na vrhu predstavlja rep i možete je dodatno izrezbariti čačkalicom kako bi djelovala što vjerodostojnije. Dva ovalna komada su noge i na njih treba nalijepiti po jedan ružičasti komad i tri manje točkice koje će označavati stopala.
Pilići u gnijezdu
Na vrhu muffina napravite od smeđe glazure gnijezdo i potom napravite brazde kako bi izgledalo uvjerljivije. Unutra možete dodati piliće od šećerne paste ili pak pisanice.