Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Recept iz 1952. za kruh bez kvasca - sa sodom bikarbonom
Meghan Markle i princ Harry na svojem su kraljevskom vjenčanju imali raskošan kolač od limuna i bazge koji su im napravili majstori iz slastičarnice Violet u Londonu.
Pogledajte kako su ga radili:
Vlasnica slastičarnice je Claire Ptak, a uskoro planira izdati novu knjigu recepata u kojemu će biti i recept za kućnu verziju spomenute kraljevske slastice.
U međuvremenu je otkrila kako napraviti kolač od limuna koji je okusom nalik onome sa kraljevskog vjenčanja.
Recept:
SASTOJCI:
Za biskvit:
- 265 grama nesoljenog maslaca, vrlo mekanog
- 265 grama kristalnog šećera
- ribana korica od 3 do 4 limuna
- 3 jaja
- 265 grama brašna
- 1 i pol žličica praška za pecivo
- četvrtina žličice soli
- 1 dl mlijeka
Za preljev:
- 1 žlica šećera
- 1 žlica vode
- 2 žlice limunovog soka
Za glazuru:
- 250 grama šećera u prahu
- 2 žlice limunovog soka
POSTUPAK:
Upalite pećnicu na 175 stupnjeva i dok se ona grije, krenite s pripremom. Premažite maslacem kalup promjera 25x10 centimetara pa na to stavite papir za pečenje (dolje i sa strane) tako da viri malo iz protvana (za kasnije lakše vađenje kolača).
Potom krenite raditi biskvit. Umutite maslac i šećer, dodajte naribanu koricu limuna pa jedno po jedno jaje, pazeći da se svako dobro umuti prije nego dodajete drugo. U drugoj posudi pomiješajte brašno prašak za pecivo i sol pa polovicu umiješajte u smjesu od maslaca i ostalog.
Kad se dobro poveže, dodajte mlijeko, a nakon toga preostalu mješavinu sa brašnom. Smjesu još malo miksajte pa prebacite u pripremljen protvan, poravnajte i pecite 50 minuta do sat vremena, dok provjerom sa čačkalicom, čačkalica iz tijesta ne izađe čista.
Preljev napravite tako da u maloj posudi pomiješate sve sastojke i zagrijavate na laganoj temperaturi dok se šećer ne otopi. Ali, pazite da smjesa ne proključa jer se tako gubi onaj svježi okus u kolaču. Preljev stavite na gotov biskvit, ali najprije izbušite male rupice u njemu kako bi tekućina ušla dublje unutra.
Nakon toga je vrijeme za izradu glazure - umutite sve spomenute sastojke dok se dobro ne sjedine pa je nanesite na kolač nakon što ste ga izvadili iz kalupa, prenosi Insider.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: U izolaciji pokušavaju napraviti sendviče kao iz McDonald'sa
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin