Crveni račići uvijek privuku naš pogled u ribarnici, ali će većina kontinentalaca za njima rijetko posegnuti jer nisu sigurni kako ih pripremiti. A to su znali već i antički narodi koji su uživali u slatkastom okusu tih račića pripremljenih na sto načina, a stari su ih Grci voljeli omotane u smokvino lišće.
Niz je recepata za jela s kozicama ostavio u svojoj kuharici Rimljanin Apicius, ali današnjim zaposlenim ženama dovoljno je reći da ih mogu pirjati, pohati i peći na roštilju, dakle, pripremati gotovo na sve poznate kulinarske načine. Isplati se uključiti i kozice u prehranu,jer su bogate vrijednim omega-3 masnim kiselinama koje podižu raspoloženje i štite od mnogih teških bolesti, a minerali i vitamini koje sadrže proljepšat će vam kosu i kožu.
Mnogi su se naviknuli na kozice, ili gambere, kako ih neki zovu, kad su postala popularna jela s tjesteninom, a one se s njom lijepo slažu. Stoga ih većina jede samo u umacima za tjestenine ili u rižotu u kojem su najčešće pomiješane u mješavinu koja se često naziva plodovima mora. No to su jela koja vam neće “reći“ ništa o tim slatkastim račićima, ako se ne odvažite kušati ih u drukčijim kombinacijama.
Mnogim su gastroljupcima najdraže svježe kozice s gradela. Tako njihov okus, uz kap, dvije dobrog maslinova ulja, najbolje dolazi do izražaja. Ali kao i njihove poznatije srodnike, škampe, možete ih pripremiti na buzaru i poslužiti uz široke rezance ili palentu. Onima koji misle da je riječ o neuglednim sitnim račićima treba napomenuti da oni mogu biti i veći.
Tako naši susjedi Talijani razlikuju te račiće prema veličini: one najsitnije, do pet centimetara, nazivaju gamberettima i obično ih poslužuju za predjelo, malo veće gamberelle najčešće koriste uz druge pržene morske plodove; izrazito crvene gambere najčešće poslužuju samostalno, samo uz neki umak na bazi majoneze, a najskuplji i najcjenjeniji su gamberoni, velike sočne jadranske kozice za koje mnogi kažu da okusom podsjećaju na jastoga. Najjednostavniji je način uživanja u toj morskoj deliciji tako da ih samo propirjate na maslinovu ulju uz dodatak malo češnjaka i primiješate salati od rikole i parmezana, ili da ih iskoristite za ukusan rižoto.
Svježina je pola okusa
Iako možete pripremati i smrznute ili već pretpripremljene kozice, samo one posve svježe sadrže bogat okus koji se najviše cijeni. Nikad ne kupujte kozice koje nisu svijetle ljuske, čvrsta tijela i bez mirisa.
Toplo-hladna salata s kozicama
Sastojci: 250 g smrznutih krupnijih kozica, glavica zelene salate, vezica peršina, 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja čašnjaka, avokado, limeta, sol, papar
Priprema:
1. Kozice odmrznite i nakapajte s malo limetina soka. U tavi zagrijte žlicu maslinova ulja i na njemu kratko popržite češnjak, samo toliko da pusti miris, ali pazite da ne zagori jer će inače postati gorak. Na češnjak stavite kozice i pirjajte ih nekoliko minuta. Pred sam kraj pirjanja primiješajte nasjeckani peršin i izvadite račiće na stranu.
2. Zelenu salatu operite i ocijedite je od vode, najbolje u sušilici za salatu. Rukama natrgajte na manje komade i stavite kao podlogu u zdjelice za posluživanje.
3. Avokado ogulite i narežite na manje kriške te ga stavite u zdjelicu na salatu. Prelijte mješavinom žlice maslinova ulja, soka pola limete te posolite i popaprite prema ukusu. Na avokado i salatu položite vruće pirjane kozice i odmah poslužite.
Špageti s cherry rajčicama i kozicama
Sastojci: 200 g kozica, 10 cherry rajčica, 3 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 1 suha ljuta papričica, malo bijelog vina, 2 stabljike bosiljka, sol, papar, 400 g špageta
Priprema:
1. Svježe kozice srednje veličine operite, škarama razrežite oklop na leđima, te izvadite repove. U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i stavite na nj češnjak da pusti miris. Dodajte repove račića i pirjajte desetak minuta. Potom dodajte ljutu papričicu bez koštica i polovice cherry rajčica te ih propirjate, pazeći da se ne raspadnu. Dolijte malo bijelog vina.
2. Pred sam kraj kuhanja primiješajte natrgane listiće bosiljka te posolite i popaprite prema želji. Skuhajte špagete tako da ostanu čvrsti u sredini i ocijedite ih, ali sačuvajte i malo tekućine u kojoj su se kuhali.
3. Kuhane špagete umiješajte u gotov umak s račićima i promiješajte. Dolijte i malo vode u kojoj se kuhalo tijesto te rasporedite po tanjurima. Prije posluživanja svaku porciju ukrasite listićima bosiljka.
Kozice na crveno
Sastojci: 450 g očišćenih kozica, manja glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 rajčice, 5 sušenih rajčica, vezica peršina, grančica majčine dušice, 1 dl crnog vina, limun, 2 žlice maslinova ulja
Priprema:
1. Kozicama maknite tamnu nit i nakapajte ih limunovim sokom. U tavi zagrijte djevičansko maslinovo ulje i na njega stavite nasjeckani češnjak i luk. Popržite kratko, pazeći da ne zagori. Dodajte narezane suhe rajčice, a potom i svježe te pustite neka se sve skupa pirja dok se rajčice ne raspadnu. Potom primiješajte kozice.
2. Pirjate kozice u umaku nekoliko minuta pa ih podlijte vinom i dodajte listiće majčine dušice i nasjeckani peršin. Probajte umak, pa ga prema želji dosolite i popaprite.
3. Tako pripremljene kozice možete poslužiti kao zanimljivo predjelo, a poslužite li ih uz rižu ili tjesteninu i kao glavno jelo. Ako vam ostane kozica, iskoristite ih za ukusnu salatu.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!