Recepti za velika jela ne razlikuju se od onih za minizalogaje, a jedino što vam treba su mali kalupi. To mogu biti kalupi za muffine, vatrostalne posudice ili limeni kalupići
Ako ih pak nemate, lako se rade od aluminijske folije. Presavijte je nekoliko puta kako bi bila što čvršća i oblikujte u košaricu. Poredajte u duboki lim za pečenje i nadjenite. Lisnato je tijesto najlakše napuniti šunkom i ribanim sirom, a u manjem obliku prave se i najpoznatije pite poput zeljanice ili bureka.
Dobro namastite kalup za muffine i obložite lisnatim tijestom ili listovima za savijaču. Napunite blitvom pomiješanom s jajima i svježim sirom, a ako radite burek, mljevenim mesom sa začinima, pa možete dodati i kuhani krumpir narezan na kockice. Minijela odlično su rješenje i za višak mesa ili povrća. Njime napunite lisnato ili tijesto za savijače, prelijte vrhnjem ili pospite naribanim sirom i zapecite.
Vegetarijancima će se svidjeti male lazanje s tunom. Tikvicu, rajčice i češnjak prepržite na tavi pa dodajte tunu i još kratko pržite. Zalijte bijelim vinom i začinite te kuhajte dok ne ispari. Listove za lazanje ili savijače odrežite te složite u kalupe i izmjenjujte s nadjevom. Pecite 15-ak minuta na 170°C. Umjesto tijesta poslužit će i tortille, ploške krumpira, tikvica ili slanina. Osobito su ukusni uz mljeveno meso, koje možete staviti u vrećicu, odrezati jedan kraj i istisnuti u kalup.
Mini quiche lorraine
Sastojci: 20 dag brašna, 10 dag maslaca, 1/2 žličice soli, 5 žlica vode, 5 jaja, 1/2 šalice mlijeka, 1/8 žličice naribanog muškatnog oraščića, sol, papar, 1/2 šalice parmezana, šalica blanširanog mladog špinata
Priprema: Prosijte brašno, dodajte sol i maslac narezan na listiće. Ulijte vodu i izmiješajte sve sastojke. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak. Namastite kalupe. Razvaljajte tijesto, izrežite ga na krugove i stavite u kalupe. Istucite jaja s mlijekom. Dodajte začine, sir i špinat. Ulijte u kalupe i pecite 20 min na 190°C.
Lazanje iz kalupa
Sastojci: 500 g mljevene govedine, sol, papar, šalica nasjeckanog luka, 1/2 šalice šampinjona, 400 ml umaka od rajčice, 2 češnja češnjaka, 3 žličice origana, 1/2 žličice sušenog bosiljka, 1,5 šalice ricotte, listovi za lazanje (24 mala komada), 1,5 šalice naribane mozzarelle)
Priprema: Ispržite meso, luk i gljive pa dodajte začine. Zalijte umakom od rajčice. Kuhajte 15 minuta. Pomiješajte ricottu sa začinima. Listove za lazanje izrežite malo veće od kalupa tako da dobijete 24 komada i blanširajte ih. Namastite kalup za muffine i u svaki stavite po dva lista. Raspodijelite pola smjese s ricottom na dno svake košarice od listova za savijaču. Zatim pola smjese s mesom te pospite mozzarellom. Ponovite dok ne potrošite sve. Pecite desetak minuta na 180°C.
Male mesne štruce
Sastojci: štruce: 900 g mljevenog mesa, luk, češnjak u prahu, sol, papar, šalica krušnih mrvica, žlica sojina umaka, 2 žlice peršina, 1/4 šalice mlijeka, 2 jaja; umak: 1/2 šalice ljutog umaka, žličica meda, žličica senfa, pire: 4 krumpira, 1/2 šalice toplog mlijeka, sol, 2 žlice otopljenog maslaca
Priprema: Pomiješajte sve sastojke za štruce. Ostavite u hladnjaku. Pomiješajte ljuti umak, rastopljeni med i senf. Skuhajte krumpire i izgnječite ih s ostalim sastojcima u pire. Stavite meso u kalup za muffine i pecite oko 25 minuta na 180°C. Poslužite s umakom i ukrasite pireom.