Riječ je kolaču koji ima ugodan okus banane uz nježnu notu jeseni u pozadini koja se očituje kroz bundevu i začine poput cimeta i đumbira te komadiće oraha.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve tajne banane
Smeđi šećer dodaje poseban okus karamele i savršeno pristaje uz bundevu i bananu, a ulje održava vlažnost kruha i svježinu koja se proteže danima.
Ako ste ljubitelj začina, slobodno ih dodajte i više nego što je predviđemno u receptu, a ukoliko ih baš ne volite, začinite skromnije. Također, umjesto oraha možete koristiti i druge namirnice poput čokolade ili lješnjaka, piše Food52.
Sastojci
1/2 šalice biljnog ulja
1 šalica smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 veliko jaje
3/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/2 žličice soli
3/4 šalice zgnječenih banana, otprilike 2 srednje vrlo zrele
3/4 šalice pirea od bundeve
1 i 1/2 šalice višenamjenskog brašna
1/2 šalice nasjeckanih pekan oraha, tostiranih
2 žlice šećera za posipanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih i uljem lagano premažite kalup za kruh te ga obložite papirom za pečenje. Mikserom izmiješajte šećer, ulje i vaniliju u velikoj zdjeli dok se dobro ne sjedine, oko 30 sekundi.
Umutite jaje pa dodajte sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol, snažno miješajući. Ručno umiješajte banane i bundevu te lagano savitljivom lopaticom umiješajte brašno i pekan orahe.
Prebacite tijesto u kalup i zagladite vrh lopaticom. Obilno pospite šećerom. Pecite 65 do 70 minuta. Pustite da se ohladi oko 20 minuta, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi prije posluživanja. Na sobnoj temperaturi zamotan u celofan kolač može potrajati do tri dana.
POGLEDAJTE NOVI IZAZOV U EKSPERIMENTU S ANĐELKOM I RENEOM: