To je to što me zanima!

Slasni preokrenuti kolač sa šljivama jednostavan je i brz

Iskoristite sezonu šljiva i napravite ukusan kolač koji odlično ide uz jutarnju kavu, kao desert nakon ručka ili kao lagana večera u vrijeme ovih velikih vrućina...
Vidi originalni članak

Za jedan kalup od 26 cm ili 3-4 mala kalupa

Sastojci:

  • 80 g smeđeg šećera
  • 50 g maslaca
  • 10 šljiva
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • ½ praška za pecivo
  • 150 ml jogurta
  • 100 g brašna

Barbara Črgar

Priprema:

Pećnicu upalite na 180 °C. Šljivama izvadite koštice i narežite ih na trakice. Poslažite šljive u kalup, preko njih prelijte rastopljeni maslac i posipajte sa 60 g smeđeg šećera. Odvojite bjelanjak od žumanjka u dvije zdjele. Bjelanjak izmiksajte u čvrsti snijeg u jednoj zdjeli, a u drugoj izmiksajte žumanjak sa 20 g šećera. U smjesu šećera i žumanjka dodajte brašno i prašak za pecivo, ulje i jogurt. 

Sve skupa izmiksajte a zatim u nekoliko navrata dodajte snijeg od bjelanjka i lagano promiješajte pjenjačom. Prelijte smjesu preko šljiva. Stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta u velikom kalupu ili 15-tak u manjim kalupima. Kada je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice i ostavite 5-10 minuta da odmori. Zatim kalup poklopite sa tanjurom, okrenite kolač i lagano skinite kalup. Ovaj kolač radi se sa raznim voćem – breskve, marelice, jabuke, pa dajte mašti na volju.

Dobar tek!

Barbara Črgar

Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • kokaza5 16.08.2015.

    Savršen i lagan za napraviti. 5+

  • svejedobro 07.08.2015.

    Ne da mi se palit pećnicu po ovim vrućinama..

  • Anakin 07.08.2015.

    Ma ja bih ovaj kolač preokrenuo , a i kuharicu ....pohvalio :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare