Svježe i ukusne namirnice koje se na tržnicama i u trgovinama počinju javljati u proljeće sjajna su osnova za kuhanje maštovitih jela. U proljeće je zdrava prehrana važnija nego ikad jer je tijelo iscrpljeno nakon jednolične zimske hrane. Svježe salate, primjerice one od mladog luka i rotkvica, pružit će vam energiju i polet.
Kako biste lakše pripremili zdrave i ukusne proljetne obroke, 24sata za vas je pripremio korisnu knjigu. “Hrvatsku obiteljsku kuharicu - Proljeće” autora Božice Mirić i Drage Vukušića možete nabaviti na svim kioscima i prodajnim mjestima po cijeni od samo 39,90 kuna. Temeljena na tradiciji hrvatske kuhinje, ova knjiga nudi jelovnike i recepte za svaki dan proljeća.
Težište jelovnika je na obiteljskom ručku sastavljenom kao kompletan obrok. U knjizi su zastupljeni recepti iz svih hrvatskih regija, ali i oni inspirirani kuhinjama drugih zemalja.
>>> Ukusne proljetne juhe možete pripremiti kombiniranjem mahunarki poput boba, graha i graška te raznolikoga sezonskog povrća
>>> Rižot od mesa ili gljiva dopunite mladom mrkvom, graškom ili šparogama, a dodati mu možete i malo pelata ili rajčica iz limenke
>>> Skuhajte kilogram blitve, usitnite, dodajte maslinovo ulje, jaje i dvije žlice mrvica. Oblikujte odreske, uvaljajte u jaja i mrvice te ispržite
>>> Pet svežnjeva rotkvica i 2 svežnja mladog luka (zelene dijelove) dobro operite i izrežite na kolutiće. Ovu salatu začinite uljem, solju i octom
>>> Matovilac vrlo pažljivo operite, dobro ocijedite i prije posluživanja začinite uljem, octom i solju. Salati dodajte ribanu mrkvicu i promiješajte.