Tjestenina pripada zdravim ugljikohidratima, zbog čega je stručnjaci preporučaju kao osnovu glavnog jela. Sportska prehrana bogata ugljikohidratima pokazala je da oni daju potrebnu energiju, ali i održavaju formu. Želite li izgubiti koji kilogram do ljeta ne trebate se previše mučiti. Dovoljno je samo iskoristiti proljetno povrće i iskombinirati ga s tjesteninom u glavnom toplom obroku. Povrće poput brokule, graška, mrkve i cvjetače možete samo skuhati ili još dodatno pomiješati s laganim umakom i preliti preko tjestenine. Meso je neophodan dio prehrane, ali njega stručnjaci preporučaju u manjim količinama. Umake za tjesteninu možete pripremati na bazi češnjaka, luka i mrkve, ovisno o želji, a bit će izvrsni dodate li im i mladi luk i špinat.
ŠPAGETE S BROKULOM I PILETINOM
Sastojci: 500 g špageta, 250 g brokule, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, 1/2 žličice soli, pola pečenog pileta, papar, 1/2 žličice mljevene paprike
Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju. Ocijedite, ali ostavite pola šalice vode u kojoj ste ih kuhali. Stabljiku brokule tanko izrežite i sitno natrgajte cvjetove brokule. Zagrijte ulje. Dodajte sitno sjeckani češnjak, brokulu i pola soli. Kuhajte oko pet minuta. Dodajte špagete. Meso pileta izrežite na kockice i dodajte svemu. Dodajte i vodu od kuhanja, preostalu sol i malo papra. Kuhajte oko tri minute. Dodajte crvenu papriku i dobro promiješajte. Prelijte uljem.
TJESTENINA NA RATATOUILLE NAČIN
Sastojci: šalica makarona, žličica maslinova ulja, 1 patlidžan, 1 tikvica, 6 koktel rajčica, pola šalice sosa od rajčice, 2 žlice parmezana
Skuhajte makarone prema uputstvima na vrećici. Zagrijete ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Nasjeckajte na kockice patlidžan, tikvicu i koktel rajčicu. Najprije na ulje stavite patlidžan i kuhajte ga u vlastitom soku oko četiri minute. Dodajte tikvicu, koktel rajčicu i sos. Smanjite vatru na najmanje i kuhajte oko 8 minuta. Dodajte skuhane makarone i protresite tavu da se sastojci dobro izmiješaju. Začinite s dvije žlice parmezana.
PAŠTA S GRAŠKOM I PRŠUTOM
Sastojci: 4 šalice farfalla tjestenine, 50 g pršuta, maslinovo ulje, crveni luk, 2 češnja češnjaka, 200 g graška, 100 g svježeg špinata, 100 g feta sira, začinsko bilje, sol
Skuhajte tjesteninu prema uputstvima. Ocijedite i ostavite jednu šalicu vode od kuhanja. Zagrijte ulje i stavite pršut narezan na veće kockice. Pecite dok ne postane hrskav. Izvadite i stavite na papirnati ručnik da upije ulje. Vratite tavu na vatru i dodajte nasjeckani luk. Pržite oko tri minute. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite minutu. Dodajte grašak, špinat i malo papra. Umiješajte tjesteninu, feta sir i ostatak vode. Kuhajte dok špinat ne omekša i dodajte pršut.
FUSSILI SA ŠPINATOM I SIROM RICOTTOM
Sastojci: 4 šalice tjestenine fusilli, maslinovo ulje, 1 žlica balzamičnog octa, 100 g mladog špinata, 2 mlada luka, šalica žutih grožđica, šalica mekog sira ricotta, sol, papar, svježi bosiljak, parmezan
Skuhajte tjesteninu. Ocijedite i vratite u posudu. Dodajte malo maslinovog ulja, žlicu balzamičnog octa i listove špinata. Sve dobro protresite. Mladi luk nasjeckajte na kockice pa dodajte sastojcima. Umiješajte i grožđice, sir ricottu, pola žličice soli, pola žličice papra i svježi bosiljak. Izmiješajte i pospite parmezanom.