To je to što me zanima!

Slasna jela mirišu ispod peke: Riba, meso, hobotnica ili kruh

Peku treba povremeno podlijati kako bi bila slasna, a najbolje je to učiniti s vinom, jela ispod peke spadaju u vrh gastronomske ponude, a priprema im je jednostavna
Vidi originalni članak

Škarpina (ili zubatac) ispod peke

Sastojci: 2 kg škarpine ili zubatca, 1 kg krumpira, 0,5 kg raZličitog povrća (rajčica, tikvica, mrkve...), 1 dl maslinova ulja, 1 dl bijelog vina, 150 g maslina, 4 režnja češnjaka, sol, papar, ružmarin, bosiljak, timijan, peršin

Priprema: očišćenu ribu posolite i popaprite pa je stavite u sredinu lima za pečenje. okolo posložite krumpire i povrće, dodajte masline te zalijte maslinovim uljem u koje ste stavili začine. Pecite 40-ak minuta pa podignite peku, zalijte vinom, ponovno pokrijte i pecite još pola sata.

Teletina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg teletine, 2 dl maslinova ulja, 1 kg krumpira, 0,5 kg povrća (rajčica, paprika i patlidžana), 2 dl crnog vina, 3 režnja češnjaka, 1 luk, ružmarin, bosiljak, sol i papar 

Priprema: Lim namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške. dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte te stavite pod peku. Pecite oko sat vremena pa otkrijte, zalijte vinom i nastavite peći još 30-ak minuta.

Janjetina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg janjetine, 1 kg krumpira, 1 luk, 2 mrkve, 1 lovorov list, 1 grančica ružmarina, 1 dl bijelog vina, bosiljak, sol, papar 

Priprema: Janjetinu začinite i stavite na začinjeno povrće narezano na krupnije komade. Podlijte bijelim vinom i pokrijte pekom te pecite oko sat vremena. Zatim skinite peku, izmiješajte povrće te okrenite meso te vratite peći još otprilike pola sata.

Kruh ispod peke

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 15 g svježega kvasca, 1 dl toplog mlijeka, 1 jaje, 40 g soli, 1 dl maslinova ulja, 3 dl mlijeka, 1 žličica šećera

Priprema: Kvasac otopite u toplom mlijeku, dodajte šećer i ostavite da se digne. U drugoj posudi pomiješajte brašno, mlijeko, jaje i sol, dodajte kvasac i umijesite glatko tijesto. ostavite oko sat vremena da se udvostruči. kad se tijesto digne, premijesite ga i stavite u maslinovim uljem podmazan lim da odstoji još 20 minuta. Zarežite ga nožem i pecite 40 ili više minuta, ovisno o tome koliki je žar.

Hobotnica na kvarnerski

Sastojci: 2,5, kg hobotnice, 1 kg krumpira, 1 luk, 1 mrkva, 3-4 režnja češnjaka, 2 dl bijelog vina, ulje, sol

Priprema: Na nauljeni lim za pečenje stavite krumpir, očišćene hobotnice, luk, mrkvu i češnjak. Posolite i stavite peći ispod peke. Nakon pola sata nakratko skinite peku kako biste ulili vino te ponovno vratite lim pod peku i pecite otprilike još 45 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mare32 16.07.2011.

    danas se jeo kruh ispod peke!! peka je zakon stvarčica!!

  • ideešmiki 15.07.2011.

    odojak!!

  • yoyoyo 15.07.2011.

    e pa sad sam gladna ;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare