Hrana je oduvijek bila luksuz, a domaćice su pažljivo smišljale kako sačuvati od kvarenja dostupne namirnice i pritom iskoristiti sve uz što manje bacanja.
POGLEDAJTE VIDEO:
U tom kontekstu je iskuhavanjem i očuvanjem mesa u želeu nastala hladetina. Vuče stoljetnu tradiciju, a brojni nazivi za to jelo (aspik, pače, mrzletina, žulica, pihtije...) svjedoče kako se udomaćila u raznim krajevima.
Mnogi će se s nostalgijom prisjetiti bakine hladetine koja se obično spravljala u prosincu i tradicionalno je hladno zimsko jelo koje se može jesti kao predjelo ili samostalni objed. Pa ako imate volje i vremena, evo recepta za tu deliciju:
- 5 komada svinjskih nogica
- 800 grama svinjske glave i kožica te uši
- meso plećke
- 1 luk
- 100 grama korijena celera
- 1 korijen peršina
- 3 mrkve
- 3 lovorova lista
- 2 režnja češnjaka
- 10 zrna crnog papra
opcionalno: 2 tvrdo kuhana jaja
Priprema:
Suho meso obično valja namočiti u čistoj vodi dan prije pripreme kako bi omekšalo. Na dan pripreme u veći lonac uliti čistu vodu te u nju složiti komade mesa i dodati očišćeno povrće. Sve zajedno se kuha na laganoj vatri do četiri sata, odnosno dok se meso ne krene odvajati od kostiju. Kad je kuhano, meso treba odvojiti od kostiju. U pojedinim recepturama se kosti i povrće bacaju, dok u drugima domaćice ostavljaju povrće radi teksture i šarenila jela. Može se dodati i narezana kuhana jaja. Bez obzira što odabrali, iz nastale smjese treba ukloniti žlicom višak masnoće i uliti je u manje kalupe. Sve se ostavi stajati preko noći na hladnom mjestu. Kad se ohladi, treba ukloniti višak masnoće, a zatim narezati na tanje šnite. Hladetina se poslužuje posuta mljevenom paprikom, paprom i češnjakom ili hrenom.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: