Prijašnje studije pokazale su da je hrana koja sadrži folate i lignane dobra u prevenciji raka, odnosno smanjuje rizik od pojave tumora posebno na debelom crijevu, dojkama i na prostati, a slanutak i njegov namaz hummus iznimno su bogati njima, piše Američki institut za istraživanje raka.
Hummus, poznati namaz u kojemu slanutak i sezam igraju glavnu ulogu odličan je za zdravlje općenito jer je bogat vitaminima B skupine, proteinima, vlaknima, mnogim mineralima itd. Potvrdila nam je to i Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.
Kaže da je slanutak bogat folatima, tvarima koje imaju izuzetno važnu ulogu u obnovi našeg DNK te tako smanjuju rizik od nastanka
tumorskih stanica koje su povezane upravo sa mutacijama na DNK.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Slanutak i sezam su namirnice koje su desetljećima bile u centru pažnje. Istraživanja su potvrdila povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje. Slanutak je posebno promatran kod smanjenja mutacija DNK što se dovodi u vezu sa folatima u slanutku. Kao i druge leguminoze, slanutak je odličan izvor vlakana dok se selen posebno ističe kada su u pitanju imunološke reakcije - pojasnila nam je ova nutricionistkinja.
Ipak, s ovim ukusnim namazom ne treba pretjerivati ukoliko imate problema sa viškom kilograma.
- Čuveni namaz od slanutka sa sezamom je cjelovit obrok koji jamči dostatan unos biljnih proteina, osigurava osjećaj sitosti, ali važno je napomenuti kako se radi o namazu s kojim ne treba pretjerivati ukoliko želimo regulirati povišenu tjelesnu masu. Visoka energetska vrijednost znači da trebamo biti oprezni sa količinom, a visoke nutritivne vrijednosti znače da trebamo pronaći optimalno mjesto u jelovniku svih dobnih skupina - dodala je.
Napravite hummus sami, vrlo je jednostavno:
Sastojci:
- 2 šalice ocijeđenog slanutka iz konzerve
- 1/3 šalice tahini paste (radi se od sezama i maslinovog ulja, a može se kupiti u trgovinama zdrave hrane)
- 1/4 šalice soka od limuna
- 1 žlica maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok smjesa ne postane posve glatka. Namaz čuvajte u hladnjaku.