Smjesa za punjena jaja radi se od žumanjaka, a kako biste ih čim bolje izmiješali, upotrijebite vilicu. Ako vam se čini da u receptu ima previše žumanjaka, možete ih zamijeniti svježim kravljim sirom - smjesa ćebiti nešto blažeg okusa, a bit će jednako kremasta.
Punjena su se jaja jela još u antičkom Rimu, a prvi sačuvani recepti za ovo ukusno predjelo potječu iz srednjovjekovne Europe. Jednostavno ih je napraviti, a mogućnostima kombinacija zadovoljit će i najizbirljivije. Kako bi na pladnju izgledala čim ljepše, rabite jaja srednje veličine. A da biste lakše ogulili ljusku, u proključalu vodu dodajte prstohvat soli ili kuhana jaja stavite u hladnu vodu.
Prije posluživanja dobro ih ohladite, a možete ih pripremiti dan prije i držati prekrivena u hladnjaku. Ostane li vam nakon Uskrsa pisanica, napunite ih omiljenom smjesom i poslužite kao sjajan doručak.
Jaja na pladnju
Sastojci: 6 tvrdo kuhanih jaja, 2 žlice tune ili oslića iz konzerve, žlica majoneze, žlica senfa, 2 žlice kapara, 6 maslina, luk, prstohvat mljevene paprike, papar, maslinovo ulje; za pladanj: rajčica, 2 krumpira, masline, kapari, inćuni, maslinovo ulje
Priprema: Ogulite jaja, razdvojite ih i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pomiješajte sastojke u zdjeli te im dodajte žumanjke. Sve pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Napunite bjelanjke smjesom. Na pladanj poslažite rajčicu narezanu na kriške i kuhani krumpir narezan na kolutove. Polijte s malo maslinova ulja. Poslažite jaja te ukrasite inćunima, maslinama i kaparima.
Punjenje a la Cezar
Sastojci: 1/2 žlice Worcestershirea, češanj češnjaka, 3 žlice majoneze, 12 kuhanih jaja, žlica paste od inćuna, luk, 1/4 šalice parmezana, sok pola limuna, sol, papar, 2 šalice zelene salate
Priprema: Ogulite jaja, odrežite vrh i izvadite žumanjak. Odrežite i drugi vrh kako bi jaje moglo stajati. Žumanjke stavite u zdjelu, dodajte pastu od inćuna, worcestershire, majonezu, usitnjeni češnjak i luk, parmezan, limunov sok, sol i papar. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Usitnite zelenu salatu i pola količine dodajte smjesi. Nadjenite jaja i ukrasite preostalom salatom.
Polovice s tunom
Sastojci: 6 tvrdo kuhanih jaja, konzerva tune u ulju, 2 žlice sitno rezanog luka, 2 žlice majoneze, žlica senfa, 2 žličice limunova soka, prstohvat soli, prstohvat mljevene crvene paprike
Priprema: Ogulite jaja i odvojite žumanjke. U maloj zdjeli ih pomiješajte s ostalim sastojcima. Kad dobijete glatku smjesu, napunite bjelanjke. Prema želji ukrasite raspolovljenim maslinama ili kaparima.
Pikantna salata
Sastojci: 3 veće mrkve, 3 veća krumpira, 5 tvrdo kuhanih jaja, konzerva slanutka, majoneza, žlica senfa, limunov sok, začini prema želji; 2 nadjevena jaja
Priprema: Skuhajte mrkvu i krumpir. Ohladite, ogulite i narežite na kockice. Stavite u zdjelu za posluživanje. Narežite pet kuhanih jaja na kockice i dodajte povrću. Dodajte slanutak i limunov sok. Začinite prema želji. U drugoj zdjeli pomiješajte majonezu (dovoljno da prekrije sve povrće) i senf te dodajte povrću. Druga dva kuhana jaja raspolovite. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka te od žumanjaka napravite smjesu kojoj možete dodati tunu, losos, mljevenu piletinu ili što želite. Nadjenite jaja i posložite ih na vrh salate.