Izrada sladoleda kod kuće prilično je jednostavan proces, a prije početka ljeta najbolje je vrijeme za izvježbati se. Sve što vam treba za 'bazu' sladoleda je vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Kasnije u njega možete dodavati razne okuse, a mogućnosti su beskrajne.
POGLEDAJTE VIDEO: Beba i sladoled
Sastojci:
- 1 šalica vrhnja za šlag
- 1 i pol žlica šećera
- 1 i pol žličica ekstrakta vanilije
- Prstohvat soli
- Staklenka (od 450 ml za tri obroka)
Priprema:
1. U staklenku izlijte vrhnje, šećer, vaniliju i sol, te čvrsto zatvorite poklopac.
2. Snažno protresite dok se krema ne zgusne i skoro udvostruči, što bi trebalo trajati oko pet minuta. Znat ćete da ste gotovi kada se smjesa udvostruči i kad postane gusta kao tijesto za brownie.
3. Stavite u zamrzivač na najmanje tri sata pa onda jedite.
Sladoled sa borovnicama
Ako želite miješati okuse, pomiješajte pola šalice svježih borovnica ili malina i dodajte ih smjesi prije nego što ju smrznete (a može i žlicu marmelade)
Čokoladni sladoled sa kikiriki maslacem
U smjesu dodajte 1 žličicu maslaca od kikirikija i protresite. Ako želite da se čokolada izmiješa, iscijedite 1 žličicu sirupa. Ali ako želite da smjesa bude poput mramora, na kraju 'zavrtite' sirup i žlicom brzo promiješajte smjesu.
Earl Grey sladoled
Dodajte 1 čajnu žličicu soka od limuna i meda. Da biste dobili okus čaja, odvojite pola šalice kreme. Zagrijte je i stavite dvije vrećice čaja Earl Gray. Uklonite ih. Kad se krema ohladi, vratite je u staklenku i protresite.
Sladoled od čokolade s orašastim plodovima
Dodajte 1 žlicu bilo koje vrste orašastih plodova pa dodajte i komadiće čokolade, (najbolje manje komadiće čipsa od čokolade) Na kraju samo dobro promiješajte.
Rosemary sladoled od maslinovog ulja
Dodajte 1 žlicu maslinovog ulja, što će sladoled učiniti kremastim. Kao i kod Earl Grey verzije, zagrijte pola kreme i dodajte četiri grančice svježeg ružmarina. Procijedite, ohladite, protresite i zamrznite.