"Babičini recepti po Zagorju" nova je kuharica iz serijala Babičini recepti autora Marija Kroga iz Gornje Pačetine, koja objedinjuje recepte čak 32 "babice" iz svih dijelova Krapinsko-zagorske županije.
POGLEDAJTE VIDEO:
Recepte su sakupljali i snimali godinu dana, a svi su detaljno opisani i ilustrirani. Kuharica broji više od 90 recepata koji objedinjuju ukusne domaće zagorske delicije - i slatke i slane, a digani štruklji, kolač od ulja, repnjak, šmarn, lopari te razna variva samo su neki od njih. Svi recepti su snimljeni i u videoverziji, a Mario ih objavljuje na društvenim mrežama na kanalu Babičini recepti. Bonus u knjizi je 10 recepata njegove bake Đurđe Cvrtila, prema čijim je receptima nastala prva kuharica.
- Iz nove kuharice najfinije jelo su mi medenjaci Ljiljane Cesar iz Marije Bistrice. To mi je stvarno otkriće i posebno snimanje - kaže nam autor Mario i dodaje da su glazirani s limunom, što im daje poseban okus.
Knjiga je dostupna na festivalu 100% Zagorje na Europskom trgu još danas od 8 do 20 sati, a može se pronaći i na web stranici Babičini recepti po cijeni od 25 eura. Iduća na redu je knjiga Ljubice Radovečki iz Svetoga Križa Začretje, odnosno recepti njezine bake Milke, a nakon toga idu u Varaždinsku županiju, gdje će snimati i zapisivati recepte "babica" s tog područja.
Recept za repnjak
Trajanje: 150 minuta
Sastojci:
Tijesto: 500 g glatkog brašna, 1 žlica ulja, 1 žlica soli, 1 žlica jabučnog octa, 200 ml mlake vode
Nadjev: 200 g naribane i kuhane repe, 100 g sjeckanih oraha, 100 g svinjske masti, 200 g svježeg sira, 1 jaje, 1 žličica soli, 1 žličica papra, malo ljute crvene crvene paprike
Autorica recepta: Ružica Klasić
Priprema:
Od brašna, ulja, soli, octa i mlake vode umijesite glatko tijesto. Malo ga nauljite i ostavite da odmara barem 60 minuta. Svježu repu naribajte i kratko prokuhajte dok ne omekša. Nakon toga ju dobro ocijedite i umiješajte sa sitno sjeckanim orasima, sirom, rastopljenom mašću, jajem te začinite solju, paprom i ljutom crvenom paprikom po želji. Tanko razvaljajte tijesto pa ga ponovno nauljite da ga lakše rastegnete preko cijeloga stola. Nadjev razmažite sa svake strane te rolajte tijesto prema sredini. Oblikovane "štruklje" pecite u komadu u dugoj zavijenoj roladi na limu za pečenje oko 25 minuta na 200°C pa smanjite pećnicu na 160°C i pecite još 20 minuta.