To je to što me zanima!

Skupio sam preko 90 starinskih recepata zagorskih babica

U novoj knjizi 'Babičini recepti po Zagorju' je preko 90 recepata koje objedinjuju ukusne domaće zagorske recepte - i slatke i slane, a digani štruklji, kolač od ulja i repnjak samo su neki od njih
Vidi originalni članak

"Babičini recepti po Zagorju" nova je kuharica iz serijala Babičini recepti autora Marija Kroga iz Gornje Pačetine, koja objedinjuje recepte čak 32 "babice" iz svih dijelova Krapinsko-zagorske županije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Recepte su sakupljali i snimali godinu dana, a svi su detaljno opisani i ilustrirani. Kuharica broji više od 90 recepata koji objedinjuju ukusne domaće zagorske delicije - i slatke i slane, a digani štruklji, kolač od ulja, repnjak, šmarn, lopari te razna variva samo su neki od njih. Svi recepti su snimljeni i u videoverziji, a Mario ih objavljuje na društvenim mrežama na kanalu Babičini recepti. Bonus u knjizi je 10 recepata njegove bake Đurđe Cvrtila, prema čijim je receptima nastala prva kuharica.

- Iz nove kuharice najfinije jelo su mi medenjaci Ljiljane Cesar iz Marije Bistrice. To mi je stvarno otkriće i posebno snimanje - kaže nam autor Mario i dodaje da su glazirani s limunom, što im daje poseban okus.

Knjiga je dostupna na festivalu 100% Zagorje na Europskom trgu još danas od 8 do 20 sati, a može se pronaći i na web stranici Babičini recepti po cijeni od 25 eura. Iduća na redu je knjiga Ljubice Radovečki iz Svetoga Križa Začretje, odnosno recepti njezine bake Milke, a nakon toga idu u Varaždinsku županiju, gdje će snimati i zapisivati recepte "babica" s tog područja. 

Recept za repnjak

Trajanje: 150 minuta

Sastojci:

Tijesto: 500 g glatkog brašna, 1 žlica ulja, 1 žlica soli, 1 žlica jabučnog octa, 200 ml mlake vode

Nadjev: 200 g naribane i kuhane repe, 100 g sjeckanih oraha, 100 g svinjske masti, 200 g svježeg sira, 1 jaje, 1 žličica soli, 1 žličica papra, malo ljute crvene crvene paprike

Autorica recepta: Ružica Klasić

Priprema:

Od brašna, ulja, soli, octa i mlake vode umijesite glatko tijesto. Malo ga nauljite i ostavite da odmara barem 60 minuta. Svježu repu naribajte i kratko prokuhajte dok ne omekša. Nakon toga ju dobro ocijedite i umiješajte sa sitno sjeckanim orasima, sirom, rastopljenom mašću, jajem te začinite solju, paprom i ljutom crvenom paprikom po želji. Tanko razvaljajte tijesto pa ga ponovno nauljite da ga lakše rastegnete preko cijeloga stola. Nadjev razmažite sa svake strane te rolajte tijesto prema sredini. Oblikovane "štruklje" pecite u komadu u dugoj zavijenoj roladi na limu za pečenje oko 25 minuta na 200°C pa smanjite pećnicu na 160°C i pecite još 20 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • 21.09.2024.

    Za par godina se neće imati iz čega slagati hrana iz tih recepata jer sve ide k tome da se poljoprivreda diljem svijeta uništi, dapače ZABRANI oopet iz izgovora zdravstvenog rizika+"klimatskih promjena"! Onda će nam Gates servirati svoje GMO i žohare i umjetno meso iz laboratorija.

  • Doc Strangelove 21.09.2024.

    Sve što ima u sebi svinjsku mast ne jedem, a niti svinja mi nije omiljena životinja za jest radije biram konja.

  • HIHOTIĆ 21.09.2024.

    Marijo jaaako simpa dečko, šteta da ga malo više nema na ekranima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare