David Skoko, prvi hrvatski chef koji je dobio svoj show na kanalu 24Kitchen, snimio je 20 epizoda, čije prikazivanje počinje u petak, 16. studenog, u 13 sati.
Meni prve epizode showa “David Skoko: Stari gušti, nova kužina” inspiriran je okusima Mediterana, a iako je poznat po pripremi ribe, Skoko je za glavno jelo odabrao meso.
- Rijetko spremam svinjetinu i najviše je volim sušenu - pršut, pancetu, suhu salamu, istarske kobasice... Ali kad se poželim pečene svinjetine, najčešće spremam lungić, najmanje mastan dio - kaže Skoko i dodaje da obožava i svinjsku masnoću, samo da nije termički obrađena.
- Sretan sam kao dijete jer su neka od mojih najdražih jela krenula na put u svijet. Pripremio sam jednostavna i tradicionalna jela koja sam ‘začinio po svom’ i nadam se da će barem neka od njih postati dio vaše obiteljske tradicije, baš kao što su dio moje - poručuje chef.
MEDITERANSKI MENI DAVIDA SKOKE
PREDJELO: BRUSKETE S TAPENADOM (NAMAZOM OD MASLINA, KAPARA I INĆUNA)
SASTOJCI: 500 g raženoga ili crnoga kruha, 250 g crnih maslina bez koštica, 50 g fileta slanih inćuna, 50 g kapara, 1 češanj češnjaka, 150-200 ml maslinova ulja, vezica kopra, svježi mažuran, sok pola limuna, sol i papar
PRIPREMA: Kruh narežite na kriške i zapecite u pećnici te natrljajte češnjakom. Narežite sve ostale sastojke, pomiješajte i začinite limunovim sokom, koprom, paprom i mažuranom. Ukrasite koprom.
GLAVNO JELO: SVINJSKI LUNGIĆ S PIREOM OD BUČE
SASTOJCI: 600 g svinjskog lungića, oko 1 kg muškatne bundeve, đumbir, 100 g oljuštenih sjemenki bundeve, 3-4 češnja češnjaka, 150 g maslaca, 3-4 svježa čilija, sol, papar, bučino ulje, 50 ml brendija, maslinovo ulje; svježe mediteransko bilje: kadulja, mažuran, timijan
PRIPREMA: Buču prerežite na pola i začinite. Ispecite u pećnici s češnjakom. Na papir za pečenje pospite listove začinskog bilja i uvaljajte lungiće. Ispecite ih te završite u pećnici iz koje ste izvadili buču. Deglazirajte grill tavu i tostirajte sjemenke. Buču izdubite žlicom. U mikseru napravite kremu od buče, đumbira, čilija, maslaca i češnjaka. Narežite file na medaljone i servirajte ga s pireom, sjemenkama i pokapajte bučinim uljem.
DESERT: SKUTA S KARAMELIZIRANIM SMOKVAMA
SASTOJCI: 500 g skute, 250 g suhih smokava, 100 g smeđeg šećera, 50 ml brendija, 2 dl crnog vina
PRIPREMA: Narežite suhe smokve. Stavite ih u tavu i dodajte smeđi šećer. Kad se šećer krene karamelizirati, flambirajte smokve brendijem. Nakon što alkohol ispari, dodajte crno vino te pustite da se smokve kuhaju u vinu dok se vino ne reducira, tri do četiri minute. Skutu prelijte karameliziranim smokvama u crnom vinu.
O SHOWU...
U svakoj epizodi Skoko će pripremiti cjelovit obrok; predjelo, glavno jelo i desert. Jela je bazirao na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, a na meniju će se naći jela koja se tradicionalno pripremaju duž cijele Hrvatske - od komiške pogače, preko istarskih kobasica u vinu, zagorske juhe od buče, kroštula – kojima je dodao svoj pečat.
NEMOJTE DATI DA VAS UNIŠTE: Ove osobine otkrivaju svaku toksičnu osobu u vašem životu