Ako u smočnici čuvate bademe, lješnjake, brazilske oraščiće i kikiriki, imajte na umu da oni traju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Orašasti plodovi sadrže veliku količinu prirodnih ulja pa isto mogu užegnuti, kao i cjelovite žitarice.
POGLEDAJTE VIDEO:
Kurkuma, poput mljevene paprike i muškatnog oraščića u prahu, gubi svježinu nakon dvije do tri godine. Iako vam se ništa neće dogoditi ako koristite stare začine, oni neće obogatiti vaša jela kao oni svježi.
Želite li znati možete li još koristiti prašak za pecivo, pomiješajte malo sa sodom bikarbonom, octom i vrućom vodom. Ako se pjeni i stvaraju se mjehurići, prašak možete koristiti.
Čaj biste trebali potrošiti u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ostarjeti i dati mu loš okus. Isto vrijedi i za mljevenu kavu.
Maslinovo ulje, ulje repice ili suncokretovo ulje treba čuvati na tamnom mjestu bez sunčeve svjetlosti i ne treba ih strogo čuvati u hladnjaku. Ako kupite laneno ulje ili neko drugo ulje od sjemenki ili orašastih plodova, treba ih čuvati u hladnjaku jer su podložniji užeglosti.
Čuvanje na tamnom mjestu u zatvorenoj posudi odgovara i većini maslaca od orašastih plodova za koje čak i hladnija smočnica nije loša ideja. S druge strane, nekim je orašastim plodovima, poput oraha ili sjemena (laneno sjeme, konoplja, mak), mjesto u hladnjaku ili u zamrzivaču i to posebno ako su mljeveni.
Povrće se često kvari jer gubi vodu. Namakanjem povrća u hladnu vodu pola sata prije korištenja vratit će mu svježinu. Jabuke mogu očuvati svježinu i do dva tjedna ukoliko se pohrane u kartonsku kutiju i skladište u hladnjaku.