Ako u smočnici čuvate bademe, lješnjake, brazilske oraščiće i kikiriki, imajte na umu da oni traju od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Orašasti plodovi sadrže veliku količinu prirodnih ulja pa isto mogu užegnuti, kao i cjelovite žitarice.
POGLEDAJTE VIDEO:
Kurkuma, poput mljevene paprike i muškatnog oraščića u prahu, gubi svježinu nakon dvije do tri godine. Iako vam se ništa neće dogoditi ako koristite stare začine, oni neće obogatiti vaša jela kao oni svježi.
Isto vrijedi i za prašak za pecivo koji s vremenom gubi svoju snagu dizanja tijesta. Ako želite znati možete li ga još koristiti, pomiješajte malo praška sa sodom bikarbonom, octom i vrućom vodom. Ako se pjeni i stvaraju se mjehurići, prašak možete koristiti.
Čaj biste trebali potrošiti u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ostarjeti i dati mu loš okus. Isto vrijedi i za mljevenu kavu. Krumpir obično traje do dva tjedna u hladnjaku i dva mjeseca u smočnici.