Likopen, tvar koja rajčici daje crvenu boju, sprečava stanice raka da se vežu za zdravo tkivo koje im je potrebno za širenje po tijelu, otkriva studija Sveučilišta Portsmouth, a prenosi The Telegraph.
- Mehanizam koji određene vrste raka koriste da bi se spojile na zdravo tkivo i još brže širile moguće je uništiti redovitim jedenjem kuhanih rajčica - ističe voditeljica istraživanja dr. Mridula Chopra.
Stanice raka mogu mirovati godinama, ali ih lako može aktivirati izlučivanje kemikalija koje uzrokuju povezivanja raka s endotelnim stanicama čija je zadaća čuvanje krvnih žila. Na taj način se stanice raka šire organizmom. Likopen sprječava upravo taj proces i onemogućava raku da se širi i raste, potvrđuje istraživanje.
Većina stanica raka funkcionira na isti način, a veliku ulogu u liječenju raka prostate, likopen bi mogao imati upravo zato jer se karcinom nakuplja u tkivu prostate. Pušači trebaju jesti više rajčica nego nepušači zbog visoke razine oksidativnog stresa u organizmu. Likopen je sastavni dio crvenog voća i povrća, ali najviše ga ima u rajčicama. Biološki je najaktivniji u prerađenim rajčicama.