Žižula je drevno azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu i u našim primorskim krajevima, a poznata je i kao kineska datulja. Bodljikavo stablo žižule vrlo je otporno na vrućinu i hladnoću. Na izmaku jeseni dozrijevaju plodovi crveno-narančasto-smeđe boje od kojih se pripravljaju razne delicije.
POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice
Meso žižula je aromatično, ugodna slatko-kiselkastog okusa, a jedu se svježe ili osušene. Osušene žižule okusom podsjećaju na datulje pa ih mnogi nazivaju zimskim datuljama.
Od žižula se rade marmelade i sokovi, a od plodova, lišća i kore žižule dobivaju se ljekoviti pripravci i čajevi.
Žižula je inače bogata vitaminom C te raznovrsnim mineralima (kalij, fosfor, kalcij, željezo, magnezij), vlaknima i snažnim antioksidansima. Ona ublažuje upale i probavne tegobe.
Pomaže i kod sniženja krvnog tlaka i povišene tjelesne temperature, a može umiriti i zacijeliti osjetljivu i oštećenu kožu te smanjiti napetost i bol u mišićima. Ono što valja istaknuti je da koristi i kao prirodni antidepresiv, a je isto tako i moćan afrodizijak.