To je to što me zanima!

Sezona je žižula - finog voća s brojnim ljekovitim svojstvima, a pomaže i kod vođenja ljubavi

Ovo voće pomaže kod sniženja krvnog tlaka i povišene tjelesne temperature. Umiruje i zacjeljuje osjetljivu i oštećenu kožu te smanjuje napetost i bol u mišićima
Vidi originalni članak

Žižula je drevno azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu i u našim primorskim krajevima, a poznata je i kao kineska datulja. Bodljikavo stablo žižule vrlo je otporno na vrućinu i hladnoću. Na izmaku jeseni dozrijevaju plodovi crveno-narančasto-smeđe boje od kojih se pripravljaju razne delicije.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Meso žižula je aromatično, ugodna slatko-kiselkastog okusa, a jedu se svježe ili osušene. Osušene žižule okusom podsjećaju na datulje pa ih mnogi nazivaju zimskim datuljama.

MOĆNI KAKAO Moć čokolade: Dovodi nas do blage eurofije, diže iz depresije, a potiče i seksualni život...

Od žižula se rade marmelade i sokovi, a od plodova, lišća i kore žižule dobivaju se ljekoviti pripravci i čajevi.

Žižula je inače bogata vitaminom C te raznovrsnim mineralima (kalij, fosfor, kalcij, željezo, magnezij), vlaknima i snažnim antioksidansima. Ona ublažuje upale i probavne tegobe.

U ČEMU JE NJIHOV TAJNA? Zašto se neki ljudi ne debljaju bez obzira koliko jedu? Mogu pojesti 'slona' i opet su vitki

Pomaže i kod sniženja krvnog tlaka i povišene tjelesne temperature, a može umiriti i zacijeliti osjetljivu i oštećenu kožu te smanjiti napetost i bol u mišićima. Ono što valja istaknuti je da koristi i kao prirodni antidepresiv, a je isto tako i moćan afrodizijak.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 02.09.2022.

    Obožavam žižule.

  • 02.09.2022.

    Prvi put čuje za to voće

  • 01.09.2022.

    Šteta što mi nisu dostupne, obožavam!

Komentiraj...
Vidi sve komentare