To je to što me zanima!

Šest dobrobiti gljiva za zdravlje

Oko 200 vrsta se smatra jestivima. Iako su zdrave te pune antioksidansa i proteina, s gljivama treba biti oprezan. Sadrže mnoge minerale, poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora
Vidi originalni članak

1. Pomažu vam da ostanete mladoliki

Gljive sadrže jako visoku koncentraciju dva antioksidansa - ergotionina i glutationa, što je pokazalo istraživanje objavljeno u Penn Stateu 2017. godine. Kad su ti antioksidansi zajedno u tijelu, iznimno naporno rade kako bi zaštitili tijelo od fiziološkog stresa koji uzrokuje vidljive znakove starenja - bore. 

 POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Štite mozak od posljedica starenja

Ta dva spomenuta antioksidansa (ergotionin i glutation) također mogu pomoći u sprječavanju Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, kažu istraživači iz Penn Statea. Oni preporučuju da jedete najmanje pet gljiva dnevno kako biste smanjili rizik od neuroloških bolesti u budućnosti. Kako bi očuvali nutritivne prednosti gljiva potrebno ih je kuhati.

3. Mogu poboljšati pamćenje

UVIJEK PRI RUCI Top savjeti kako uzgajati gljive kod kuće - nije komplicirano

Istraživači s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru otkrili su u istraživanju provedenom 2019. godine otkrili da konzumiranje dva obroka tjedno od 100 grama gljiva može smanjiti izglede za blagi kognitivni pad kod ljudi.

4. Za zdravlje srca

Gljive se mogu koristiti u jelima kako bi im pružile salinitet jer sadrže glutamat ribonukleotide. Ti spojevi doprinose okusu slanog, umami okusu bez posljedica po vaš krvni tlak ili rizik od srčanih bolesti, piše Good Housekeeping.

IDEJE ZA FINI RUČAK 10 odličnih recepata s gljivama: Složenac, gulaš, tortilje, umaci

130 grama gljiva ima samo 5 mg natrija! Gljive su također izvrsna, zadovoljavajuća zamjena za crveno meso u bilo kojem jelu. 

5. Gljive mogu pomoći u jačanju kostiju

Gljive s UVB oznakom na pakiranju su bile izložene sunčevoj svjetlosti tijekom razdoblja njihovog rasta (za razliku od gljiva koje se uzgajaju u mraku), pa su stoga pretvorile spoj zvan ergosterol izravno u vitamin D. To znači da ako pojedete samo 100 grama UVB gljiva ste ispunili dnevnu potrebu za vitaminom D i pridonijeli zdravlju kostiju.

6. Podižu nivo energije

Gljive su bogate vitaminima B: riboflavinom [B2], folatom [B9], tiaminom [B1], pantotenskom kiselinom [B5] i niacinom [B3]. Oni pomažu tijelu da iskoristi energiju iz hrane koju konzumiramo i proizvodi crvena krvna zrnca koja prenose kisik po cijelom tijelu.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • moj selfi na avataru 03.10.2024.

    Jeo sam samo sampinjone, ja za drugu gljivu ni ne znam kakvog je okusa, jednostavno nisam još jeo

  • 03.10.2024.

    Kod gljiva je dobro to što su sve jestive, al neke samo jedanput :D

  • Zara Lu 03.10.2024.

    Obožavam gljive .

Komentiraj...
Vidi sve komentare