1. Uštedjet ćete nešto novca
Jesti meso, posebno meso visoke kvalitete, može biti skupo. S druge strane, povrće, grah i žitarice imaju visoki udjel nutrijenata, hranjivi su i zasitni.
POGLEDAJTE VIDEO: Kakvo povrće jedemo?
2. Potaknut će vas na kreativnost u kuhinji
S komadom odreska nema puno posla, osim što ga treba začiniti, ali kada je riječ o jelu koje se bazirana patlidžanu, celeru ili gljivama - postoji beskrajno puno opcija kako ih možete pripremiti, koje priloge dodati ili začine. Takva jela mogu svaki put biti drugačija, a tako ćete oplemeniti i svoju prehranu.
3. Prilika da isprobate novo voće i povrće
Artičoke, cikorija i ljubičasta brokula trenutno su dosta popularne u kuhinji. Ako ih još niste probali, na internetu ima mnogo zanimljivih, a jednostavnih, recepata s ovim namirnicama, koji bi vas mogli ugodno iznenaditi.
4. Vaša djeca neće postavljati toliko neugodnih pitanja o 'porijeklu' ručka
Umjesto toga, vjerojatno ćete završiti u razgovoru o tome zašto zapravo moraju jesti zeleno lisnato povrće. Nije da ste baš dobili bitku, ali ste barem promijenili bojno polje.
5. Osjećat ćete se ekološki osvještenije
Ekološke prednosti smanjenja mesa u prehrani se ne mogu poreći - dajete svoj doprinos u borbi za smanjenje emisije stakleničkih plinova, održavate količinu mesnih resursa i štedite ih.
6. Podržat ćete biološku raznolikost
Ako jedete manje mesa, može se pozitivno utjecati na ugrožena staništa budući da ćete svoj novac trošiti na domaće uzgojene proizvode (po mogućnosti od malih uzgajivača) i tako ćete dati svoj doprinos uzgoju bez pesticida, što je pak dobro za pčele i ostale insekte oprašivače. Pridružite se velikom životnom ciklusu.
7. To je prilika za podršku malih proizvođača
Bilo da se radi o tvrtki koja preraspodjeljuje višak povrća, lokalnom poljoprivredniku ili onoj neovisnoj trgovini mješovitom robom koju ste oduvijek namjeravali posjetiti - vaš novac će biti podrška nastavku male domaće proizvodnje, a vaš hladnjak pun proizvoda kojima znate porijeklo.