Uz malo truda i mašte, od muffina s malo jestive boje, fondant smjese, marcipana i raznih glazura možete napraviti originalne kolačiće. Jestive pisanice, uskršnju travu, ovčice, zečeve, mrkve i uskršnja gnijezda jednostavno je oblikovati od dekorativne šećerne paste fondanta, poznate i pod nazivom ticino. Možete je pripremiti sami ili kupiti u većim marketima, specijaliziranim hobi art i trgovinama za slastičarstvo.
Ako smjesu pripremate sami, tekuća glukoza, koja je potrebna za pripremu fondanta, dostupna je u trgovinama zdrave hrane, a glicerin u ljekarnama. Miješajući sastojke sa šećerom u prahu dobit ćete glatku i podatnu smjesu s kojom se možete zabavljati kao i s plastelinom. Razdijelite je na nekoliko dijelova i u svaki dodajte željenu boju. Preporučuje se bojenje s jestivim gel bojama koje se mogu nanositi direktno na smjesu, dok se boje u prahu prvo trebaju rastopiti u nekoliko kapi vode.
Ova masa može stajati i mjesec dana dobro zamotana u plastičnu prozirnu foliju. Za ukrašavanje, pospite radnu površinu šećerom u prahu i na njoj tanko razvaljajte fondant. Oblikujte kalupima cvjetiće, leptiriće, pisanice i druge prigodne ukrase. Manje modle možete izraditi i sami tako da na kartonu nacrtate željene motive, pritisnete ih na razvaljanu smjesu i izrežite.
Za izradu uskršnjih mrkvica možete koristiti i marcipan u boji - od narančaste smjese oblikujte korijen, a od zelene stabljiku. Mrkvice nanesite na muffine koje ste ukrasili bijelom šećernom glazurom, tučenim slatkim vrhnjem ili kremom od sira.
Prije nego što počnete ukrašavati tortice, za nanošenje fondanta, dovoljno je površinu pečenog muffina samo malo premazati mlijekom ili zagrijanim džemom.
Za izradu uskršnje trave, tanko razvaljanu šećernu smjesu pažljivo narežite na tanke trake i zamotajte svaku tako da dobijete svitke. Kad se malo stvrdnu, razlomite ih kako bi od njih dobili kovrče. Iste kovrče mogu poslužiti za izradu ovčica i bijele vune. Istu travu možete izraditi i od glazure u boji. Pripremite je od omekšalog maslaca, šećera u prahu, malo mlijeka i jestive boje. Sastojke dobro pomiješajte, stavite u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje i ukrasite pečene muffine.
Slatke ovčice
Sastojci: 150 g glatkog brašna, 150 g oštrog brašna, 2 banane, 200 g čokoladnih kapljica, 2 i 1/2 žlice praška za pecivo, 1/2 žličice sode bikarbone, 125 g maslaca, 200 g šećera, 3 jaja, 0,6 dl mlijeka, 100 g krupno mljevenih oraha, za glazuru: 100 g šećera u prahu, žlica vode, dl slatkog vrhnja, fondant crni i bijeli
Priprema: Izmiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Pjenasto umutite maslac i šećer. Miješajući dodajte jaja, zgnječene banane i brašno i mlijeko. Dodajte i čokoladne kapljice i mljeven orahe. Ulijte smjesu u kalupe. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C, oko 20 min. Ohladite. Vunu oblikujte fondantom, spužvastim bombonima ili sljezovim kolačićima.
Izmiksajte slatko vrhnje dok ne postane čvrsto, te ga umiješajte u smjesu od šećera u prahu. Prosijte šećer u prahu i umiješajte vodu. Izmiksajte slatko vrhnje dok ne postane čvrsto, te ga umiješajte u smjesu od šećera u prahu. Muffine namažite glazurom i prije nego se stisne, stavite bijelu vunu. U sredinu bijele stavite glavu od crne fondant smjese te napravite oči.
Gnijezda od čokolade
Sastojci: 1/2 šalice brašna za dizana tijesta, 1/2 šalice mljevenih badema, žličica praška za pecivo, po 1/2 šalice maslaca i šećera, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, žlica mlijeka, žličica kakaa, 2 žličice tople vode; čokoladno gnijezdo: 100 g šećera u prahu, žlica kakaa, bjelanjak, prepeličja jaja, marcipan
Priprema: Suhe sastojke izmiješajte s tekućim. Žlicom je stavljajte u košarice za muffine i pecite oko 20 min na 190°C. Za ptičje gnijezdo prosijte šećer u prahu s kakaom, te izmiješajte s bjelanjkom. Napunite glazurom slastičarsku vrećicu i nanesite je na muffin. Od marcipana oblikujte cvjetove i stavite obojana prepeličja jaja.
Zečevi u travi
Sastojci: 225 g brašna, 110 g šećera u prahu, 2 žličice praška za pecivo, jaje, 150 ml mlijeka, 50 ml ulja, 1/2 limuna, za zelenu podlogu: šalica omekšalog maslaca, 2 i 1/2 šalice šećera u prahu, žličica mlijeka, žličica ekstrakta vanilije, zelena jestiva boja, fondant
Priprema: Prosijte brašno i prašak za pecivo, te dodajte šećer. Izmiješajte jaje, mlijeko, ulje i vaniliju i dodajte u suhe sastojke, pa miksajte. Žlicom stavljajte smjesu u papirnate čašice i pecite oko 20 minuta. Za zelenu podlogu promiješajte omekšali maslac, vaniliju, šećer u prahu, malo mlijeka i tri kapi jestive zelene boje.
Istisnite zelenu kremu u oblik trave. Od bijele šećerne mase oblikujte tijelo zečeva, Pomoću vode i šećera, kistom prilijepite šape i lopticu od repa koju ste prethodno premazali s malo vode i uvaljali u kristalni šećer. Od razvaljanog fondanta različitih boja kalupima izrežite cvjetiće i poslažite na travu.