Omiljene dalmatinske poslastice fritule i kroštule prže su u dubokom ulju, a najbolje ih je poslužiti vruće zato što kasnije mogu postati tvrde. Nakon vađenje iz ulja treba ih staviti na papirnate ubruse kako bi se višak masnoće ocijedio, a one bile meke i ukusne.
Fritule
Sastojci: 1,5 kg brašna, 3 dkg kvasca, čašica rakije, 3 žlice grožđica, naribana limunova korica, šaka badema ili oraha, 1 litar ulja za prženje, šećer u prahu
Priprema: U posudi pomiješajte kvasac, brašno i tople vode te ostavite da se digne. U drugu posudu stavite brašno i na sredini napravite rupu te u nju ulijete dignuti kvasac. Zamijesite tijesto i dodajte rakiju, grožđice, limunovu koricu te bademe ili orahe. Sve skupa još jednom zamijesite te ostavite da se diže sat vremena.
Nakon toga oblikujte fritule pomoću žlice. Jednostavno odvojite komadić tijesta, a žlicu svaki put umočite u ulje kako se tijesto ne bi ljepilo. Pržite na vrućem ulju dok se ne zarumene, izvadite ih i posipajte šećerom u prahu. Najbolje ih je poslužiti još vruće.
U posudi za pečenje treba biti puno ulja, a najbolje je stavljati manji broj fritula kako biste ih lakše protresli tijekom prženja.
Kroštule
Sastojci: 50 dkg brašna, 8 jaja, 5 dkg maslaca, 2 žlice šećera u prahu, limun i naranča, 2 žlice bijelog vina, 2 žlice ruma ili rakije, malo soli, 5 dl ulja za prženje
Priprema: U posudu stavite brašno i napravite udubinu na sredini te u nju stavite osam izmiješanih žumanjaka, maslac, sol, šećer, naribanu limunovu i narančinu koricu te njihov sok. Dodajte malo vina kako bi tijesto bilo srednje tvrdoće i malo ruma ili rakije. Zamijesite tijesto i pustite da odstoji oko 10 minuta.
Nakon toga ponovno mijesite tijesto, razvaljajte ga i narežite tanke trake te napravite čvorove. Osim čvorova možete ih omotati oko prstiju tako da prilikom prženja dobiju oblik ruže. Pecite dok se postanu zlatnožute, izvadite i ocijedite na papirnatim ubrusima. Na kraju ih posipajte šećerom u prahu i spremne su za posluživanje.