To je to što me zanima!

Savršena kava treba biti crna kao noć, ali i slatka kao žena

'Single-origin' kave, kakve su Frankove - Guatemala i Costa Rica, uzgajaju se unutar jednog poznatog zemljopisnog područja koje može biti veličine jedne farme
Vidi originalni članak

Jedna brazilska poslovica kaže kako dobra kava treba biti crna kao noć, vruća kao pakao i slatka kao žena. Za dobrom, kvalitetnom kavom ljudi će uvijek posezati, ali okuse će birati individualno. Okus kave ovisi o podneblju na kojem je rasla, ali i o mješavini različitih vrsti kave. Na primjer, Franckova najprodavanija Jubilarna kava, poznatija kao "Ciglica", mješavina je najboljih vrsti sirovih kava i okusom malo podsjeća na čokoladu. S druge strane, Franck 100% Arabica mješavina je zrna isključivo sorte arabica i karakteriziraju je arome prirodno prisutne u zrnima ove kave – arome čokolade, slatkog badema i lješnjaka. 

Njihova kava Guatemala sadrži sto posto čistu arabicu koja se uzgaja na nadmorskim visinama od 1500 do 1800 metara što garantira vrhunsku kvalitetu svakog zrna. Sto posto arabica je i kava Costa Rica koju odlikuje puna i aromatična karamel-čokoladna svilenkasta nota. I Guatemala i Costa Rica su premium "single origin" kave, a znate li što to znači?

Franck

'Single-origin' kava je kava koja se uzgaja unutar jednog poznatog zemljopisnog područja koje može biti i veličine samo jedne farme.

'Single-origin' kava je kava koja se uzgaja unutar jednog poznatog zemljopisnog područja koje može biti i veličine samo jedne farme, čime se takvoj kavi dodjeljuje naziv 'single-origin' uz naziv zemljopisnog podrijetla od kuda dolazi. Tako je primjerice nastala 'single origin' Guatemala ili Costa Rica. 'Single-origin' kava stoga ima specifičan, prepoznatljiv okus koji je rezultat regije gdje je kava uzgajana. Na splet okusa 'single origin' kave primarno djeluju klimatski uvjeti u kojem kava raste, a dodatno procesi pred-pripreme i pripreme kave Franck.

Franck

Arabica koja raste u Guatemali ima točno specifičan splet okusa, koji je karakterističan baš za to područje. Otprilike 98 posto kave u Guatemali uzgaja se na plantažama u hladu gdje se koriste prirodne sinergije pojedinih biljaka u stvaranju mikroklimatskih uvjeta, a potom se tehnološkom obradom dobivaju čiste, prane arabice koje daju svježinu, čistoću i punoću zrnu.

Idi na 24sata

Komentari 91

  • 19.12.2015.

    Daleko najbolja kava koju sam pila (a veliki sam ljubitelj kave) je sarajevska tucana kava. Aromatična, bogata, mirisna, ukusna.... nema veze s ovim užeglim kiselišem što nama podvaljuju pod kavu.

  • Stella R. 17.12.2015.

    Slatka kava i loše društvo na mene djeluju isto :)

  • macho_man 15.12.2015.

    ja kao veliki ljubitelj kave ovo moram isprobati...)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare