Iznenade li vas gosti, pirjanjem poriluka i dodavanjem šunke, slanine, jaja ili gljiva za desetak ćete im minuta moći poslužiti slasnu deliciju. Kao i tikvice, poriluk je ukusan ako ga ispohate. Blanširani poriluk umočite u smjesu za paniranje i pohajte u vrućem ulju.
Poigrajte se sastojcima i pečenom poriluku dodajte maslac, krušne mrvice, gorgonzolu ili topljive sireve. Poslužen u bijelim umacima postaje odlična podloga za tjesteninu ili rižu, a njime možete puniti palačinke, nabujke i pite te razna druga tijesta.
Gulaš na lovački s porilukom
Sastojci: 400 g govedine, žličica maslaca, 200 ml mesne juhe, 100 ml jabučnog soka, manji poriluk, 2 mrkve, 125 g ljutike, 2 jabuke, žlica meda
Priprema: Izrežite meso i popržite ga na maslacu, začinite lovorom, mažuranom i slatkom crvenom paprikom te dodajte juhu i jabučni sok pa kuhajte 40 minuta. Dodajte mrkvu i ljutiku, kuhajte 10 minuta pa ubacite narezani poriluk i jabuke. Nakon 10 minuta dodajte med, sol i papar te poslužite.
Pikantni svinjski medaljoni
Sastojci: poriluk, 2 velika luka tamnocrvene boje, češanj češnjaka, 5 suhih marelica, 1/8 l juhe od povrća, sol, crni papar, 2 žličice svježe majčine dušice, 4 svinjska medaljona (250 g), slatka crvena paprika, mala kiselkasta jabuka
Priprema: očistite poriluk, operite ga i izrežite na rezance, luk prepolovite i usitnite, a češnjak sitno narežite. Izrežite marelice na rezance, izmiješajte s porilukom, lukom i češnjakom te juhom pa začinite. Pirjajte10 minuta na umjerenoj vatri. Utrljajte papar u medaljone s obje strane, začinite solju i paprikom pa pecite šest minuta na slabijoj vatri. Ogulite jabuku, izrežite na ploške, dodajte povrću i malo zagrijte. Poslužite uz medaljone.
Košarice s nadjevom od poriluka i vlasca
Sastojci: 2 dugačka peciva (60 g), mladi poriluk (130 g), 100 g rajčice, 50 g gaude, žličica ulja, 1/2 žličice sjeckanog ružmarina, sol, crni papar, vlasac.
Priprema: Uzdužno prerežite peciva, izvadite sredinu da ostane rub od pola centimetra, a 20 g sitno narežite. Operite i očistite poriluk pa ga narežite na tanke kolutiće. Rajčicu prepolovite i polovinu narežite na kockice. Naribajte sir i zagrijte pećnicu na 200 u02DAC. U tavi zagrijte ulje pa na njemu tri minute pirjajte poriluk na umjerenoj vatri. Dodajte izmrvljeno pecivo pa pržite još dvije minute. Začinite, umiješajte narezanu rajčicu i pola količine sira. Nadjenite izdubljeno pecivo, pospite sirom i zapecite u pećnici.
Kraljevski omlet
Sastojci: 200 g mljevenog mesa, poriluk, rajčica, žličica maslinova ulja, pola čaše naribanog sira po želji, čaša mlijeka, 6 jaja, 1/3 čaše brašna, pola žličice praška za pecivo Priprema: Popržite poriluk i meso na maslinovu ulju. Nauljite okrugli pleh za pite, uspite u njega meso, poriluk i naribani sir. Ostale sastojke izmiješajte mikserom. Dodajte papar i listiće bosiljka. Smjesom prelijte sastojke u plehu. Pecite na 180 stupnjeva. Omlet je gotov kada dobije zlatnožutu boju. Ukrasite ploškama rajčice.