Kupine ne mogu dugo stajati, pa ih je najbolje pojesti istog dana ili preraditi u marmelade, sokove, sirupe, deserte ili vina. Svježe kupine odličan su dodatak sladoledu od vanilije i voćnim salatama, a odlično se slažu s drugim bobičastim voćem. U kolačima i slasticama najbolje ih je kombinirati s mliječnim proizvodima, npr. vrhnjem ili svježim sirom, jer tako nastaju vrlo osvježavajući deserti.
Želite li na brzinu pripremiti nešto jednostavno od kupina, nadjenite lisnato tijesto ili palačinke kremom od kupina i šlaga. Skuhajte kupine sa šećerom, propasirajte i umiješajte u šlag. Osobito je slastan domaći pekmez. Kupine pospite šećerom i ostavite preko noći. Dodajte im koricu i sok limuna, stavite kuhati, propasirajte pa vratite na vatru. Kad provrije, zalijte čašom crnog vina i ohladite. Ili pripremite tzv. obrnuti kolač tako da na pek-papir posložite kupine, pospite ih šećerom, a zatim preko njih prelijete tijesto za biskvit. Nakon pečenja ga okrenite, narežite na kocke i poslužite uz sladoled od vanilije.
Umaci od kupina odlično se slažu sa slatkim i slanim jelima. Aromatični umak od kupina, šećera i bijelog vina s dodatkom lovora i klinčića poslužite uz čokoladnu tortu, a kompot od kupina i jabuka uz pečeno meso. Kupine se i dobro zamrzavaju. Oprane i osušene kupine posložite na pladanj u jednom sloju i stavite u zamrzivač. Zatim zamrznute kupine prebacite u hermetički zatvorene posude ili plastične vrećice. Tako će se održati šest mjeseci. Od svježih ili zamrznutih kupina možete pripremiti i aromatizirani ocat tako da pola šalice kupina prelijete vinskim octom, ostavite da odstoji tjedan dana i procijedite.
Sladoled u novom ruhu
Osnovni umak dobiven kuhanjem kupina, šećera i vode možete preliti preko pudinga, moussea, parfait-krema ili ledenih deserata poput sladoleda od vanilije.
Muffini s kupinama
Sastojci: 3 jaja, 100 g šećera, vanilin šećer, 50 ml ulja, 200 ml mlijeka, 250 g glatkog brašna, prašak za pecivo, 200 g kupina
Priprema: Pjenasto umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte ulje, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Stavite u kalupe za muffine i na vrh utisnite kupine. Pecite na 180°C oko 20 min.
Lisnata pita od jabuka i kupina
Sastojci: 300 g kupina, 200 g jabuka, 200 g šećera, vanilin šećera, 5 dl vode, paket lisnatog tijesta
Priprema: Jabuke ogulite i narežite na kriške te ih s kupinama, vodom, šećerom i vanilin šećerom stavite kuhati na laganu vatru uz povremeno miješanje. Razvaljajte lisnato tijesto, oblikujte rubove, nadjenite i pecite 30 min na 180°C.
Čokoladni biskvit s kupinama
Sastojci: 8 jaja, 4 žlice šećera, 4 žlice kakaa, 4 žlice brašna, 50 g oraha, 100 g kupina, žlica šećera
Priprema: Kupine prokuhajte sa žlicom šećera. Bjelanjke umutite u snijeg pa dodajte šećer i ponovno istucite. Dodajte jedan po jedan žumanjak, brašno, kakao i orahe. Prelijte kupinama. Pecite 20 min na 180°C.
Torta od keksa, sira i kupina
Sastojci: 200 g keksa, 70 g maslaca, žlica meda, 250 g kupina, 50 g šećera u prahu, 500 g krem-sira, 120 g šećera, vanilin šećer, žličica škrobnog brašna, 160 ml slatkog vrhnja, 3 jaja, žlica limunova soka, 500 g vrhnja
Priprema: Kekse sameljite pa pomiješajte s otopljenim maslacem i medom. Rasporedite u namašćeni kalup za torte. Stavite u hladnjak na pola sata. Kuhajte kupine sa šećerom dok se ne zgusne. Stavite u zamrzivač na jedan sat. Izmiješajte sir sa šećerom, brašnom i jajima. Dodajte vrhnje i limunov sok te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Nanesite na kekse i premažite umakom od kupina. Kalup stavite u duboki lim za pečenje, a u lim ulijte vodu. Pecite na 170°C oko jedan sat i pustite da se ohladi u pećnici.
Više recepata i savjeta za savršene ljetne poslastice pronađite u subotnjemu magazinu Skuhatćute.