Sastojci:
- 150 g bijelog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 90 g maslaca
- veće jaje
- 1/2 žlice ekstrakta vanilije
- 3 žlice kakaa
- 150 g tamne čokolade
- 6 žlica slatkog vrhnja
Preljev:
- 20 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 1/2 dcl soka od limuna
- ribana limunova korica
- nar
Priprema:
Izmiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao, sol i šećer.
Dodajte nasjeckani maslac i utisnite ga rukama u brašno kako biste dobili grudastu smjesu. Dodaje ekstrakt vanilije i lagano umućeno jaje.
Tijesto dobro izradite i oblikujte u kuglu. Omotajte je u plastičnu foliju i stavite u hladnjak pola sata.
Zagrijte pećnicu na 180° C. Kalup za tart obložite papirom za pečenje, prebacite razvaljano tijesto, izbodite ga vilicom i pecite oko 15 minuta.
Razlomite čokoladu na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje te miješajte dok se ne rastopi. Izlijte je u ohlađeno tijesto i ostavite neko vrijeme da se stisne.
Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, ribanu koricu i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite očišćenim narom.