Kako bi kruh bio savršen, dobro izmijesite tijesto. Otrgnite komadić pa ga razvucite i okrenite prema svjetlu. Ako nema grudica, spremno je za pečenje, savjetuje Tom.
Kao i svi majstori pekarstva i “fantastična braća“, Tom i Henry Herbert, reći će da se tajna najboljeg kruha, peciva, kolača ili torte krije u dobrom receptu. Manje je ionako više, pa tako i u kuhinji. Zato dečki savjetuju da ne komplicirate na početku, a pekarski će proizvodi uvijek ispasti savršeno, ako budete sigurni u ono što radite, dok ćete samopouzdanje steći vježbom.
Ova su braća svijet zaludjeli svojom emisijom koja se prikazuje na TLC-u – “Fantastična braća pekari“, te najnovijim pothvatom - “Fantastična braća pekari: Okusi Britanije“. Dolaze iz obitelji koja već pet generacija odgaja najbolje pekare, ali ta titula ne znači da pripremaju samo komplicirana jela.
Podijelili su svoj recept za jednostavnu tortu za svaku priliku. Potrebno je samo po 500 grama čokolade, maslaca i šećera te deset jaja. Otopite maslac i čokoladu, pa dodajte istučena jaja i šećer. Ulijte u lim za pečenje i pecite 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Česta pogreška koju nesvjesno radimo je i korištenje hladnih sastojaka. Važno je da namirnice za kolače budu na sobnoj temperaturi. Ako ste pekarski početnik, počnite s Tomovim tijestom za bijeli kruh. Ono može biti baza za focacciu, pizzu, pidu...
Trebat će vam 560 grama bijelog brašna, po deset grama morske soli i svježeg kvasca, 300 ml tople vode i 200 ml ulja. Sve sastojke stavite u posudu i pomiješajte kuhačom. Kad se sve sjedini, umijesite tijesto tako da iskoristite težinu tijela, objašnjava Tom. Nakon što se prestane lijepiti, poslije osam minuta, mijesite ga još neko vrijeme dok ne postane glatko i elastično.
Pripremate li kekse, da biste osigurali hrskave rubove, poslužite se trikom trostrukog hlađenja. Ohladite tijesto prije valjanja, zatim još jednom nakon toga, pa narežite i ohladite prije pečenja. Kako je glazura točka na „i“ svakog kolača, dečki su dali i jedan savjet za one omiljene - čokoladne. Da glazura ne bi popucala, u smjesu dodajte žlicu jogurta.
Pri pripremi kruha i kolača mijesi se dugo, a recept vjerno slijedi
Kremu nemojte odjednom premazivati preko biskvita. Najprije premažite tankim slojem i ostavite u hladnjaku. Preko ohlađena sloja lakše ćete i ravnomjernije premazati ostatak.
Tijesto dugo mijesite kako ne bi ostale nakupine kvasca, zbog kojih se ono neće dići, a kruh će propasti. Kako bi vidjeli je li kvasac svjež - ubacite ga u vodu. Rabite ga ako se digne na površinu.
Tom priznaje kako je u njegovoj kuhinji ocat nešto što vrlo često koristi. Ne očajavate ako ste baš pripremili sve sastojke i shvatili da vam nedostaje jaje - samo dodajte ocat neutralna okusa.
“Fantastična braća” ističu važnost dobrog recepta. Ako vam u receptu piše kako biste smjesu trebali miješati ručno, nemojte olakšavati posao mikserom jer tako uništavate strukturu smjese.
Mnogi ne mogu odoljeti da ne otvore pećnicu i pogledaju kako kolač napreduje. Zbog toga se temperatura u pećnici odmah snizi, pa biskvit ostaje neravnomjerno pečen ili splasne.
Pizza od pivskog tijesta
Sastojci:
300 ml svijetlog piva, 7 g suhog kvasca, 500 g brašna, 8 g soli, ulje, malo brašna od durum pšenice, nadjev: 3 žlice ulja, luk, 3 velika lista blitve, 100 ml svijetlog piva, 200 g plavog sira, 4 smokve
Priprema:
Dodajte kvasac u pivo i promiješajte. Pomiješajte brašno, sol i ulje. Dodajte smjesu s kvascem i umijesite. Ostavite da se diže. Mijesite još par minuta i ostavite da se „odmori“ desetak minuta. Pospite malo brašna od durum pšenice po radnoj površini pa razvaljajte tijesto u dva kruga. Popržite luk.
Zalijte pivom i kuhajte dok ne postane sirupasto. Dodajte blitvu. Nadjenite tijesto pa pospite sirom i četvrtinama smokava. Pecite oko 15 minuta.
Cheesecake s jagodama
Sastojci:
180 g graham krekera, 100 g maslaca ili margarina, 120 g kremastog sira, 250 g šećera, dl vrhnja, mala žlica ekstrakta vanilije, 120 g šlaga, 500 g jagoda, pakiranje preljeva za voćne torte
Priprema:
U posudu stavite sir i miksajte ga dok ne postane gladak. Dodajte mu šećer pa još malo miksajte. Jagode izmiksajte u pire, ali dio ostavite za ukrašavanje. Pire dodajte u smjesu od sira. Umiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije te umućeni šlag. Krekere zdrobite u vrećici pa u posudi pomiješajte s otopljenim maslacem.
Smjesu ravnomjerno rasporedite u namašćen kalupu za torte i utisnite rukama. Tako pripremljeno tijesto nadjenite kremom, složite narezane jagode pa preko njih pažljivo nanesite preljev od jagoda koji ste napravili prema uputama na vrećici. Obvezno ostavite u hladnjaku da se stisne prije posluživanja.
Peciva za hamburgere
Sastojci:
250 g brašna, 250 g kukuruzne krupice, 100 g pasiranog kukuruza iz konzerve, prstohvat soli, žličica sode bikarbone, 2 jaja, 150 ml mlaćenice, 100 g otopljenog maslaca
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 240°C. Pomiješajte brašno s kukuruznom krupicom, kukuruzom, solju i sodom bikarbonom. Istucite jaja, mlaćenicu i topljeni maslac. Dodajte u smjesu s brašnom. Oblikujte u peciva i pecite 15-20 minuta. Ostavite da odstoje i ohlade se pa prerežite na pola.
Čokoladni tart s karamelom
Sastojci:
500 g brašna, jaje, 2 žumanjka, 120 g šećera u prahu, 320 g maslaca ili margarina; karamel: 225 g šećera, 150 ml vrhnja, 100 ml vode, 115 g maslaca; glazura: 175 g čokolade, 30 g maslaca
Priprema:
Zamijesite tijesto od brašna, jaja, žumanjka, i 120 g šećera, te maslaca. Ostavite da odstoji kratko pa razvaljajte i utisnite u okrugli kalup. Napunite grahom pa stavite u hladnjak na pola sata. Pecite na 200°C 10 - 15 min. Maknite grah pa premažite jednim žumanjcem i zapecite još dvije do tri minute. Ostavite da se ohladi prije ulijevanja kreme.
Za karamel stavite šećer i vodu u posudu i zakuhajte pa dodajte vrhnje. Dobro promiješajte, a zatim malo po malo dodajte maslac. Ulijte na pečeno tijesto. Rastopite čokoladu i maslac i sve zajedno prelijte preko karamela, te promiješajte vilicom.
Chutney od rabarbare
Sastojci:
Malo maslaca, 1/2 čilija, 2 ljutike, 500 g rabarbare, komadić đumbira, crni papar, 50 ml jabučnog octa, 200 g smeđeg šećera
Priprema:
Otopite maslac u loncu pa prepržite luk i đumbir. Dodajte ocat, šećer, čili, rabarbaru, sol i papar i pustite da zavrije. Smanjite vatru pa kuhajte 15-20 minuta dok se malo ne zgusne. Ulijte u sterilizirane staklenke.