S hladnijim vremenom imunitet slabi, a stalne promjene temperature i grijanje nepovoljno djeluju na organizam zbog čega je sklon prehladama i gripi. Jačanje imunološkog sustava počinje čišćenjem jetre koja je zadužena za detoksikaciju. Najbolja hrana za jetru su kelj, brokula, kupus i zelena salata. Oni potiču rad jetre i ubrzavaju čišćenje toksina iz organizma.
|
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Ulje origana jača imunitet i čisti grlo. Ubija loše bakterije koje se nakupljaju u probavnom susutavu i djeluje antiseptički, a koristi se kao lijek za iskašljavanje i čišćenje sinusa. Preporučuje se ulje koristiti dva puta na dan, a dovoljno je dvije do tri kapi staviti na žličicu šećera ili u čašu vode.
|
Foto: Fotolia
Avokado pozitivno utječe na nadbubrežne žlijezde i jača imunitet. Bogat je aminokiselinama, antioksidansima i zdravim mastima koje uravnotežuju razinu hormona u organizmu, smanjuju rizik od srčanog udara i pomažu u regulaciji krvnog tlaka, a preporučuje se ljudima koji su podložni prehladama. Može se jesti svjež, kao smoothie ili u umaku. <br>
|
Foto: Fotolia
Đumbir je odlično sredstvo za čišćenje pluća. On pomaže u čišćenju dišnih puteva i sinusa tako da sprječava nakupljanje toksina koji uzrokuju infekcije. Može se koristiti kao čaj, kupka ili uz svaki obrok pojesti malo đumbira, to će pozitivno utjecati i na probavu i smanjiti mučnine.
|
Foto: Dreamstime
Kadulja baš kao i ulje origana pomaže kod iskašljavanja. Ona umiruje kašalj, izvlači sluz iz grla i čisti dišne sustave, a pomaže i kod visoke temperature. Preporučuje se piti čaj ili koristiti ulje, ali ne u visokim dozama zato što može djelovati kontraproduktivno.
|
Foto: Fotolia
Zobena kaša bogata je vitaminom E, betakarotenom i beta glukanom koji pomaže u jačanju imunološkog sustava. Ona pojačava djelovanje antibiotika, a obiluje vlaknima koja smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. Preporučuje se uključiti je u svakodnevnu prehranu.
|
Foto: Fotolia
Osim mrkve i borovnica, crni ribiz odličan je za vid. Bogat je antioksidansima koji poboljšavaju vid noću, a sadrži pet puta više vitamina C nego naranča što ga čini savršenim saveznikom imuniteta. Može se jesti svjež ili piti u obliku čaja ili smoothieja.
|
Foto: Fotolia
Jaja obiluju željezom i vitaminom B12 koji jačaju vlasi. Željezo pomaže u borbi s anemijom koja nerijetko može uzrokovati ispadanje kose. Osim u prehrani, jaja su odlična u maskama za kosu jer žumanjak hidratizira, a bjelanjak uklanja višak masnoće.
|
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
<font face="tahoma, arial, helvetica, sans-serif"><span style="font-size: 12px;">Šipak ili nar bogat je i</span></font><span style="font-family: tahoma, arial, helvetica, sans-serif; font-size: 12px;">zvor vitamina C koji jača imunitet i djeluje protuupalno, zbog čega se preporučuje astmatičarima. Najbolje ga je jesti sirovog, dok je kora odlična protiv proljeva. Osim toga, nar u zimskim mjesecima čuva kožu od preranog starenja, poboljšava cirkulaciju i tonus te smanjuje oštećenja od akni. </span><br><br>
|
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Sjemenke bundeve bogate su magnezijem koji smanjuje krvni tlak te rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga obiluju antioksidansima, vitaminima E i B te poboljšavaju probavu i tjeraju crijevne parazite.
|
Foto: DPA/Pixsell
Kelj pomaže u jačanju jetre zadužene za čišćenje toksina iz organizma, ulje origana čisti grlo, đumbir dišne puteve, a kadulja pomaže kod iskašljavanja
meni se od svega nabrojenog najviše sviđa kadulja,ali ima još tu raznih biljaka koje su mi super i za vidit,ali najviše radi zdravlja!lavanda,iva,ružmarin,lovor,............................priroda je največi čovjekov prijatelj!
vemaria
23.10.2013.
najbolje je sve iz prirode,treba uzgajati vlastite proizvode,što manje proizvoda zelenih tržnica