U ovim blagdanskim danima Hrvate je na društvenim mrežama podijelio sastojak u francuskoj salati. Nekima je to nezaobilazni dio recepture koji ne treba izbacivati, dok se drugi groze i pomisli da je okuse u omiljenom blagdanskom jelu.
POGLEDAJTE VIDEO: Ukusne salate
Jabuka u francuskoj salati doprinosi hrskavosti i kiselosti. Ako niste ljubitelj jabuka, uobičajeni nadomjestak su kiseli krastavci, a može i oboje.
Također, trebate paziti i kakve jabuke birate. Ona treba biti što tvrđa, kiselija i što izdržljivija, kako ne bi brzo posmeđila i pustila vodu.
Recept
Sastojci:
- 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
- 300 g krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- sol
- 1/4 jabuke granny smith
Sastojci za nadjev:
- 360 g majoneze (4 vrećice)
- 2 žlice kiselog vrhnja
- žličica senfa
- crni papar
- sol
Priprema:
Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta, dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.
Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.
Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom te dodajte u mješavinu povrća. Dodajte sitno sjeckane krastavce i sve lagano promiješajte. Salatu ohladite i poslužite uz puricu i mlince. Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.