Ako niste napravili francusku, mi vam ne dolazimo. I da vam slučajno nije palo na pamet stavljati jabuku u nju - poslao je poruku jedan naš dragi kolega svojoj obitelji prošlog Božića...
Za blagdane se iz Zagreba vratio u rodni kraj i imao je samo jedan zahtjev...
POGLEDAJTE VIDEO
Nije dugo trebalo čekati odgovor s druge strane. Javila se njegova sestra. U caps locku, bez puno 'pametovanja', kontrirala je:
- JABUKA DAJE SVJEŽINE.
Ali muškarac se nije dao smesti. Neke stvari za njega ipak su 'svetinja'.
- Francuskoj salati ne treba svježine! Jedi sladoled ako ti je do svježine - odgovorio joj je.
Sukob brata i sestre pokušala je tad prekinuti majka. Žena je cijeli dan kuhala, kaže da je sve spremno, da je janjetina savršena, da su kolači nikad bolji... Ali sin se ne da smesti.
- Ako je jabuka unutra, više nećeš vidjeti svoju unuku.. - 'zaprijetio' joj je, naravno, kroz šalu.
Francuska salata, taj put, bila je bez jabuke. Sestra (podaci poznati redakciji) je to sigurno zapamtila...
Ovakvih i sličnih rasprava posljednjih su dana, kako nam se bliži Uskrs, društvene mreže prepune. Velik broj Hrvata ne može zamisliti blagdanski ručak bez par zdjela 'francuske', ali što ide unutra, to je već pitanje u rangu 'Odakle se čisti riba'.
Sporna je jabuka. I u Bibliji je odigrala ključnu ulogu, a gdje neće ovdje...
Nekima je ona nezaobilazni dio recepture koji ne treba izbacivati, dok se drugi groze i pomisli da je okuse u omiljenom blagdanskom jelu.
- Jabuka u francuskoj salati doprinosi hrskavosti i kiselosti. Ako niste ljubitelj jabuka, uobičajeni nadomjestak su kiseli krastavci - savjetuju razni stručnjaci i dodaju:
- Trebate paziti i kakve jabuke birate. Ona treba biti što tvrđa, kisela i što izdržljivija, kako ne bi brzo posmeđila i pustila vodu.
Svoj glas dajte nam u anketi, a u komentarima nam javite zašto smatrate da je vaše stajalište ispravno...