To je to što me zanima!

Sarma: Od pripreme mesa do pravilnog motanja i kuhanja

Zadebljanja na korijenu lista kupusa najbolje je odrezati kako bi se sarma lakše zamotala, a mesa nikad ne smije biti previše u listu da se sarmica ne bi odmotala
Vidi originalni članak

Sarma 

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, glavica kiselog kupusa, 10 dag slanine, glavica luka, češanj češnjak, 10 dag riže, žličica mljevene paprike, dvije žličice soli, pola žlice mljevenog papra, suho meso s kostima ili 30 dag suhih rebarca, pet dag brašna, ulje, koncentrat rajčice

Priprema: Na samom početku, odvojite listove kupusa i provjerite jesu li dobri za motanje. One, koji su se raspali, stavite sa strane i iskoristite kao podlogu. Prelijte listove vrućom vodom i ostavite kratko da stoji kako bi kiseli kupus otpustio svoju kiselost. Ako želite da sarme budu nešto kiselije, nemojte ostaviti listove da stoje u vodi predugo. Dovoljno je svega par minuta. Izlijte vodu. 

Nasjeckajte luk, češnjak i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista podrežite. To se radi zato jer je tako lakše smotati sarmu. Rižu stavite u zdjelicu i napunite je hladnom vodom. Prođite prstima kroz rižu kako bi se oprala. Ponovite postupak sve dok voda u kojoj ste prstima promiješali rižu nije čista. Potom ocijedite vodu.

Popirjajte luk na ulju, dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili. U posudu s mesom stavite ispranu rižu, nasjeckanu slaninu i žličicu mljevene paprike te promiješajte. Slaninu ako želite također možete kratko popržiti s lukom.

Listove kupusa počnite puniti. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan. Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba. Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše. 

Lošije listove koje ste ostavili sa strane možete sada iskoristiti kao podlogu za sarmu. Poredajte ih po dnu posude, a ako želite možete ih narezati na rezance i na taj način obložiti dio lonca. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorile. Posložite sarme, dodajte suho meso, a na vrh stavite još list do dva kiselog kupusa. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i kuhajte dva sata. 

Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom. Po želji u zapršku možete dodati i koncentrat rajčice. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta.  

Idi na 24sata

Komentari 2

  • karlhans 11.02.2015.

    Rižu prati je najveća glupost. Naime u glazuri je najviša nutritivna vrijednost, svi vitamini. Ako je potopite i vodu bacite ostali su samo ugljikohidrati bez vitamina i ostalih kvalitetnih sastojaka. Ako se plašite kakvih bakterija ili slično, kuhanje će sve poništiti, i sarma će biti daleko ukusnija.Rajčica kako je rekla moja prethodnica ne dolazi u obzir već mljevena crvena paprika, ili može i zaprška na kraju. Sarma se može zapeči u roru! Od suhog mesa ide dimljeno meso ili slanina. Omjer mljevenog mesa treba biti 1/2, znači 1 dio svinjetine i 2 djela junećeg, i to dva puta samljeti. Mljeveno meso treba kratko propržiti na sitnio sjeckanom poriluku i luku sa dodanom NE OPRANOM RIŽOM i začinima, sol, papar, vegeta. To je originalna Bugarska sarma.

  • profinjena 13.05.2013.

    u sarmi rajčici nema mjesta....temelj dobre i ukusne sarme su sastojci, a posebno suho meso, dobro sušeno, rebrica, slanina, dimljeni kare..po izboru...ja u samo meso sitno nasjeckam pancetu.i uz sarme dodam neki komad dimljenog mesa koje sam navela... prije sam je kuhala klasično...a sad kad zakipi na štednjaku dodam zapršku...stavim ju u pećnicu da polako krčka na 180 stupnjeva (naravno lonac je velik od inoxa bez plastičnih dijelova, i rešetku izvadim)

Komentiraj...
Vidi sve komentare