Navodno nećete ni primijetiti da u ovim sarmama nema mesa, a okus će vas sigurno oduševiti. Donosimo dvije verzije koje imaju različite osnove, ali su jednako fine.
POGLEDAJTE VIDEO:
Verzija 1
Sastojci za sarme:
– 250 g riže
– 50 g sojinih ljuspica
– 2 žličice soli
– 1/2 žličice sušenog bosiljka
– 1 žličica kurkume (ili mješavine začina za curry)
– 1 velika mrkva (ili 2 manje)
– 16 listova kiselog kupusa
– 1 žlica crvene paprike
Za kuhanje:
– 200 ml umaka od rajčice
– 1 žličica soli
– prstohvat kumina (ili kima)
– 1/2 žličice kurkume (ili mješavine za curry)
– 2 žličice crvene paprike
– prstohvat papra ili čilija u prahu (po želji)
– peršinovo lišće za dekoraciju
– 2 litre vode
– 2 žlice ulja za prženje
Priprema:
U velikoj posudi pomiješati rižu sa sojinim mrvicama (ljuspicama), sitno nasjeckanom mrkvom i začinima (crvena paprika, kurkuma ili mješavina za curry, sol, papar, bosiljak).
Pripremiti listove kiselog kupusa za sarmu. Zaviti sarme.
Na zagrijanom ulju propržiti kumin (ili kim) dok ne počne otpuštati intenzivan miris i ne potamni. Dodati umak od rajčice. Promiješati i dodati začine (kurkuma ili mješavina za curry, crvena paprika i sol te po želji čili ili papar). Pažljivo položiti sarme i dodati vodu. Kuhati na umjerenoj temperaturi 45 minuta. Poslužiti sa sitno nasjeckanim peršinovim lišćem, piše Atma.
Verzija 2
Mama Veganka pokazala je kako napraviti sarme s dimljenim tofuom, heljdom i rižom.
Sastojci:
- 1 glava kiselog kupusa
- 200 g dimljenog tofua (opcija B – seitan ili sojine ljuspice)
- pola šalice heljde (namočene preko noći) (opcija B – ječam)
- pola šalice riže (namočene preko noći)
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- 1-2 mrkve
- 1 korijen peršina
- malo celera
- 1 velika žlica sitno sjeckanog peršina
- pola šalice oraha (sitno sjeckanih nožem, ne samljevenih u prah)
- 2 žličice soli
- 1 žličica dimljene crvene paprike
- pire od rajčice
- voda
- list lovora
Postupak pripreme pogledajte u videu: