Domaći sladoled na štapiću neodoljiva je i zdrava slastica koju možete pripremiti i zamrzavanjem svježe ocijeđenog soka ili pasiranog voća. Odlučite li se za voće, prije nego što ga pomiješate s ostalim sastojcima, obvezno ga procijedite kroz gazu.
Tako ćete izbjeći sitne sjemenke i pulpu koje sladoledu daju zrnatu umjesto glatke i kremaste teksture. Pri odabiru voća najbolje je da je sezonsko, a možete iskoristiti i lagano prezrelo. Pritom ćete morati staviti manje zaslađivača, što tu slasticu čini još zdravijom.
Ako se već ne odlučite za med, preporučuje se da ga zasladite šećerom u prahu koji će se najlakše stopiti s ostalim sastojcima. Za još kremastiji, bogatiji okus sladoleda, u smjesu s voćem možete dodati slatko vrhnje, mlijeko ili grčki jogurt.
Želite li da je istaknutija mliječna, a ne voćna komponenta, možete odvojeno izmiksati jogurt sa šećerom, ribanom korom citrusa i začinima prema želji, ohladiti u hladnjaku pa tek tada dodati nasjeckane komadiće voća i zamrznuti. Ako nemate posebne kalupe za sladoled sa štapićem, dobro će poslužiti i veće čaše za liker ili papirnate čašice. Poslužite li se čašicama, smjesu ostavite u zamrzivaču sat vremena pa tek tad zabodite štapiće i ponovno vratite u zamrzivač na barem četiri sata. Sladoled ćete najlakše izvaditi iz kalupa ako ga 20 - 30 sekundi uronite u toplu vodu.
Energetski sladoled od kave
Sastojci: 1 3/4 šalice kuhane kave, 1/2 šalice mlijeka, 1/4 šalice šećera u prahu, 1/2 šalice slatkog vrhnja, žličica kristalnog šećera
Priprema: Miješajte kavu, mlijeko i šećer u prahu na vatri dok se šećer ne rastopi. U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje i kristalni šećer. U kalupe prvo rasporedite smjesu od kave pa na vrh ulijte slatko vrhnje. Ohladite.
Slatka crno-bijela fantazija
Sastojci: 110 g bijele čokolade, 2 šalica slatkog vrhnja, 2 šalice jogurta od vanilije, 110 g tamne čokolade
Priprema: Odvojeno rastopite bijelu i tamnu čokoladu sa slatkim vrhnjem. U svaku mješavinu dodajte šalicu jogurta od vanilije. Ostavite u hladnjaku sat vremena pa naizmjence stavljate žlicu po žlicu tamne i svijetle smjese u kalup. Čuvajte u zamrzivaču.
Polarna lizalica od čokolade
Sastojci: 1 1/2 šalica mlijeka, šalica slatkog vrhnja, 1/2 šalice mliječne čokolade, 1/2 šalice tamne čokolade, 1/2 šalice maslaca od kikirikija
Priprema: Zagrijte mlijeko i vrhnje pa dodajte razlomljenu mliječnu i tamnu čokoladu. Kad se rastopi, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Izlijte sve u kalupe za sladoled i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.
Čaj s trešnjama na štapiću
Sastojci: 4 vrećice čaja od hibiskusa, 1 1/2 šalice kipuće vode, 2 žlice meda, žlica limunova soka, 1/2 šalice pasiranih trešanja
Priprema: Vrećice čaja prelijte kipućom vodom, pokrijte pa ostavite 5 minuta. Izvadite vrećice, hladite 5 minuta pa umiješajte med i limun. Rasporedite trešnje u 5 kalupa pa prelijte čajem. Ostavite u zamrzivaču.
Ledeno osvježenje s malinama
Sastojci: 3 šalice grčkog jogurta, šalica šećera, šalica limunova soka, žlica ribane limunove kore, šaka nasjeckanih malina
Priprema: Ubacite sve sastojke osim malina u blender i miksajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se smjesa dobro ohladi. Prije nego što je prebacite u kalupe za sladoled, u smjesu umiješajte narezane maline pa ostavite u zamrzivaču preko noći.
Brzo osvježenje, ali i dnevna doza vitamina
Ako se ne želite samo osvježiti, nego i zasititi sladoledom, možete ga pripremiti i od pudinga različitih okusa i boja.
Tako na dno kalupa za sladoled ulijte skuhan, lagano ohlađen puding od čokolade. Ostavite kalupe sat vremena u zamrzivaču pa dodajte kuhani puding od vanilije, ponovno ohladite pa na kraju dodajte puding od karamele. No kao i kod svih sladoleda na štapiću, nikad nemojte do kraja napuniti kalup jer se zamrzavanjem sladoled širi pa će slastica izgledati manje uredno i lijepo. Silikonske kalupe možete nabaviti na internetu, ali i u trgovačkim lancima, već i za 30-ak kuna.
No ovaj ljetni desert možete pripremiti i od povrća pomiješanog s voćem. Mrkva se izvrsno slaže s narančom i jagodama, a ako želite biti odvažniji, kušajte sladoled sa špinatom. U blenderu izmiksajte tri banane, manji ananas i šalicu svježeg špinata te malo vode. Smjesu ulijte u kalupe pa ohladite. I običan sok od naranče ili limuna u trenu se može pretvoriti u primamljivi sladoled. U polovicu plastične čaše ulijte sok, dodajte šećer pa prekrijte folijom. U nju zabodite plastičnu žličicu ili štapić pa ostavite što dublje u zamrzivaču barem četiri sata.
U sladoled prema želji možete dodati veće komadiće voća poput banana, jagoda ili trešanja. Možete ga i posuti čokoladnim ili šarenim mrvicama te sjeckanim orašastim plodovima.
Šareno osvježenje na štapiću
Sastojci: crveni sloj: šalica jagoda, 3 žlice limunade, žličica šećera; bijeli: šalica jogurta od vanilije, 3 žlice limunade; ljubičasti: 1/2 šalice borovnica, 1/2 šalice limunade, 1/2 žličice šećera
Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke za crveni sloj. Ulijte smjesu na dno kalupa pa ostavite u zamrzivaču dva sata. Izmiksajte i sastojke za bijeli sloj pa ga žlicom nanesite na crveni. Ponovno ostavite u zamrzivaču dva sata. Na kraju izmiksajte i sve sastojke za ljubičasti sloj pa nanesite na bijeli. Ostavite kalupe barem šest sati u zamrzivaču.
Cheesecake-sladoled od jagoda
Sastojci: 220 g krem sira, 1/4 šalice kiselog vrhnja, 3/4 šalice šećera u prahu, 1/2 šalice mlijeka, 6 velikih jagoda, 6 graham keksa, žlica rastopljenog maslaca
Priprema: U blenderu izmiksajte sir, vrhnje, šećer i mlijeko. Dodajte narezane jagode pa još malo miksajte. Izlijte smjesu u kalupe, i to tako da ostavite 2,5 cm do vrha prazno. Posebno usitnite kekse s maslacem. Tu smjesu lagano utisnite na vrh kalupa. Ostavite u zamrzivaču 6 sati.
Koktel-osvježenje od metvice i ruma
Sastojci: 2 šalice nasjeckane lubenice, 3 žlice šećera, 3 žlice ruma, 3 žlice soka od limete, 3 žlice vode, 4 listića metvice
Priprema: U blenderu izmiksajte sve sastojke pa ih rasporedite u manje šalice, ali ne do vrha. Ostavite ih u zamrzivaču sat vremena pa u njih zabodite štapiće. Dodajte ostatak smjese pa ih ostavite u zamrzivaču još barem četiri sata.