To je to što me zanima!

Šarenilo na stolu uz finu zob s jogurtom i Jadranski užitak

Ljeto s Podravkom: Kuhana zob s jogurtom odlično se slaže s kompotom od ananasa, a Jadranski užitak savršen je spoj oslića, crnih maslina i sjeckane rajčice
Vidi originalni članak

Kuhana zob s jogurtom

Jednostavno/15 minuta/Za 1 osobu

Sastojci: 1-2 žlice kuhane zobi, 200 ml tekućeg jogurta, 50 g Kompota ananas light Podravka, 1 žličica Cvjetnog meda Podravka

Priprema: 

Tekući jogurt stavite u odgovarajuću zdjelicu za posluživanje. Dodajte med i promiješajte. Umiješajte ananas narezan na kockice i kuhanu zob. Poslužite posuto mljevenim bademima.

Savjet: Zob namočite dan ranije, a zatim skuhajte. Kuhana zob na hladnom mjestu može stajati i do dva dana.

Jadranski užitak

Od bijelog i sočnog mesa oslića s crnim maslinama i sjeckanom rajčicom dobit ćete mediteranski obrok izvrsna okusa. 

Jednostavno/35 minuta

Sastojci: 1 kg oslića (ili 600 g fileta), 5-6 žlica SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 luk (80 g), 1 patlidžan (200 g), 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 2 žličice Vegete bilje Mediterana mix, 1 crvena paprika (150 g), 2 češnja češnjaka, bijeli papar, 100 g SMS crnih maslina

Priprema: 

Oslić očistite, narežite na komade i skuhajte (10 minuta). Skuhane komade ribe ocijedite, odvojite kožicu i kosti. U široj tavi zagrijte maslinovo ulje, na njemu popržite tek da zažuti glavicu sitno nasjeckanog luka, dodajte patlidžan narezan na kockice, papriku narezanu na tanke rezance i popecite. Dodajte zdrobljeni češnjak, sjeckanu rajčicu, Vegetu bilje Mediterana mix, svježe mljeveni papar, crne masline i pirjajte. 

Pustite 10 minuta da prokuha i zatim umiješajte pripremljenu ribu i pirjajte još 10 minuta. Poslužite uz kuhanu palentu ili pire krumpir. 

Savjet: Na ovakav način možete pripremiti i drugu bijelu ribu ili lignje. 

Savjet nutricioniste: Katarina Pentek, dipl.inž.preh.teh. Nutricionist

Zob je izuzetno kvalitetna, ali nepravedno zapostavljena biljka koja još nije našla svoje pravo mjesto u potrošnji. Za razliku od ostalih žitarica, sadrži oko 7% masti i dvostruku količinu proteina (oko 13%), a što je najvažnije, ima najpovoljniji odnos esencijalnih aminokiselina. Ako je još k tome kombinirate s mlijekom ili jogurtom, dobit ćete gotovo optimalan odnos aminokiselina.

Dodate li malo svježeg voća i nekoliko badema bit će to, u nutricionističkom smislu, jedan od najboljih izbora za doručak. Kako Vam ne bi dosadio, jogurt povremeno zamijenite zrnatim sirom, umjesto voća dodajte povrće (rajčicu ili krastavac), nakapajte maslinovim uljem, a u odgovarajućim kombinacijama odlično će odgovarati i pokoji komadić suhog voća. Zob također sadržava  vlakna i brojne minerale među kojima su kalcij, fosfor, kalij, željezo, magnezij, bor i jod, te vitamini B-grupe, E i K, H, biotin te oleinsku i linolensku masnu kiselinu. Zbog sastava ugljikohidrata, najbolje ju je konzumirati ujutro - bit ćete dugo siti. A za ručak  smo Vam pripremili pravi jadranski užitak na Podravkin način. Riba, rajčica, maslinovo ulje, češnjak i masline - prava su rapsodija okusa s i iz Jadrana.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • DART MAUL 16.08.2013.

    Jadranski užitak,svašta mi pada na pamet..:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare