KREPKA JUHA OD GRAŠKA
SASTOJCI: 500 g graška, 2 žličice brašna, 2 žličice maslaca, limunov sok, 4 dl vrhnja, 7 dl vode, 3 žličice hrena
Na laganoj vatri kuhajte grašak desetak minuta. U vrhnje dodajte naribani hren i izmiješajte. Skuhani grašak izmiksajte te dodajte brašno i maslac. Stavite još da provrije i dodajte začine. Kuhajte oko pet minuta i onda dodajte limunov sok.
NADJEVENA JAJA
SASTOJCI: 4 jaja, žličica limunova soka, žlica majoneze, po žličica vlasca i peršina, žlica naribanog hrena
Ogulite tvrdo kuhana jaja, raspolovite po dužini i izvadite žumanjak. Začinite žumanjak, izmiješajte s limunovim sokom, majonezom, hrenom i vlascem. Bjelanjak napunite smjesom od žumanjka i posipajte peršinom. Poslužite uz šunku, sir ili salate.
SALATA OD HRENA S PRASIMA
Očistite, operite i sitno naribajte 300 g mrkve, hren i jabuku. Dodajte čašu kiselog vrhnja, žlicu limunova soka, papar i sol. Pomiješajte, stavite u zdjelu za salatu i odmah poslužite kao predjelo. Prema želji, dodajte i orahe.
PIKANTNI MESNI PRILOG
Nakon što se skuhao krumpir u ljusci, ogulite ga i narežite na kockice. Kuhana jaja također narežite na kockice. Dodajte hren, majonezu, kiselo vrhnje, senf, sol i papar. Posipajte peršinom. Poslužite uz meso, salatu ili ribu prema želji.