To je to što me zanima!

Salate kao s carskih stolova: Kombinacije za još više slasti

Originalno, ruska salata nezamisliva je bez dimljenog lososa, a za blagdanske gozbe, baš kao i francuskoj, dodaju joj se piletina, šunka, kavijar ili divljač
Vidi originalni članak

Za razliku od laganih ljetnih salata, bogate zimske salate poput francuske ili ruske dovoljno su izdašne da se posluže kao samostalno jelo. Klasične salate poput francuske, ruske i waldorfske ipak se najčešće poslužuju kao dio blagdanske gozbe. Gotovo svaka kućanica ove slavne salate priprema na vlastiti način, pa je teško reći što je “prava” francuska salata. 

Još veću zabunu, ali i “svađu” chefova, izaziva ruska salata. Francuzi tvrde kako je Napoleonov kuhar prvi nasjeckao meso, šunku i povrće za rusku salatu nakon pada Moskve, a drugi salatu pripisuju Lucienu Olivieru, kuharu restorana Hermitage. Njegov recept iz 60-ih godina 19. st. je i sačuvan: 200 g mesa (teletina ili divljač), 150 g dimljene šunke, 100 g piletine, po pet kuhanih jaja, krumpira, mrkvi i kiselih krastavaca, 250 g graška, mala glavica cvjetače i 250 g majoneze. Čim se salata proširila, postala je nezamisliva bez dimljene ribe, a u raskošnijim verzijama dodaju joj se kavijar ili meso lososa. Danas ipak većina ljudi u rusku salatu stavlja piletinu ili šunku, a neki i jedno i drugo. Vrhnje se može zamijeniti jogurtom, a kupovna majoneza domaćom od kuhanih jaja. Ona se priprema tako da se žumanjci zgnječe uz polagano dodavanje maslinova ulja i octa ili limunova soka, a bjelanjci se sitno nasjeckaju i dodaju salati. 

Osnovne recepte možete varirati dodavanjem orašastih plodova poput nasjeckanih badema i oraha te suncokretovim, sezamovim ili bučinim sjemenkama, pa čak i voća poput kruške i jabuke.

Salata od tunjevine i bijelog graha

SASTOJCI: limenka tunjevine, limenka bijeloga graha, glavica luka, 5 grančica svježeg peršina, 3 češnja češnjaka, 2 žlice maslinova ulja, 100 ml jogurta, 3 žličice senfa, 2 žličice limunova soka

Tunjevinu ocijedite i usitnite, grah ocijedite, luk tanko narežite, češnjak zgnječite, a peršin sitno nasjeckajte. U zdjeli za salatu pomiješajte pripremljene sastojke. U zdjelici pomiješajte jogurt, senf, maslinovo ulje i limunov sok, začinite salatu, posolite i popaprite prema ukusu te dobro promiješajte. Ohladite.

Moderna francuska salata

SASTOJCI: 5 jaja, 5-6 krumpira, 3-4 mrkve, šalica graška, 3-4 kisela krastavca, žlica limunova soka, 2-3 žlice majoneze, žličica senfa, papar, sol, matovilac, rikola, radič, prema želji šunka, paprika, kavijar

Skuhajte krumpir, mrkve, grašak i jaja. Krumpir, mrkvu, krastavce i jaja izrežite na kockice, dodajte grašak, limunov sok, sol i papar pa sve dobro promiješajte. Dodajte majonezu i senf pa još jedanput sve dobro promiješajte. Salatu možete obogatiti kavijarom, paprikom, šunkom, dimljenim lososom... Salatu ukrasite lišćem matovilca, rikole i radiča.

Ruska salata

SASTOJCI: 250 g krumpira, 250 g mrkve, 150 g graška, 250 g kuhane šunke, 100 g piletine, 200 g kiselih krastavaca, 200 g majoneze, žlica senfa, 2 jaja, sol, papar

Skuhajte krumpir, jaja i mrkvu. Ohladite, ogulite pa nasjeckajte na sitne kockice. Isto učinite i s krastavcima, šunkom i piletinom. Sve pomiješajte pa dodajte skuhani grašak, majonezu i senf. Prema želji, dodajte još majoneze ili senfa te soli i papra. 

Meksička salata

SASTOJCI: 2 limenke crvenoga graha, limenka kukuruza šećerca, velika crvena paprika, 2 glavice luka, sol, papar, maslinovo ulje, jabučni ocat

Grah i kukuruz dobro isperite da ne ostane soka i ocijeđeno stavite u zdjelu. Luk i papriku narežite na kockice pa dodajte grahu i kukuruzu. Začinite prema želji, no trebalo bi biti malo ljuće (ipak je meksička) te na kraju ocat i ulje pa dobro promiješajte. Ostavite na pola sata u hladnjaku. 

Waldorfska salata

SASTOJCI: 350 g celerova korijena, 2 kisele zelene jabuke, sol, papar, limun, 15 ml vrhnja, 100 ml majoneze, 50 g oraha

Limun iscijedite. Celer i jabuke ogulite, naribajte i narežite na rezance te odmah prelijte limunovim sokom da ne izgube boju. Pomiješajte vrhnje i majonezu te umiješajte u salatu. Krupno nasjeckajte orahe i njima pospite salatu.

Klasična salata od krumpira s vlascem

SASTOJCI: 700 g mladoga krumpira, 8 komada mladog luka, 100 g majoneze, žličica mljevene paprike, sol, papar, 2 žlice svježeg vlasca

Skuhajte krumpire i ohladite ih pod hladnom vodom. Oštrim nožem ukoso narežite mladi luk. Pomiješajte majonezu i mljevenu papriku pa posolite i popaprite prema ukusu. Smjesu dodajte krumpirima. Dodajte i mladi luk pa promiješajte. Prebacite salatu u zdjelu za posluživanje pa je pospite narezanim vlascem i mljevenom paprikom. Prije posluživanja ohladite u hladnjaku.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nabrijana 29.12.2011.

    Evo recepta moje blagdanske salate koji je bolji od svih navedenih... Na podjednake kockice treba narezati otprilike jednaku količinu svih sastojaka. Šunku i sir (pola kg svakoga), teglicu kiselih krastavaca, oko 5-6 kuhanih jaja, kuhanu mrkvu, a na kraju dodati žlicu senfa i teglu majoneze...

Komentiraj...
Vidi sve komentare