To je to što me zanima!

Šaka badema i kriška dinje ili lubenice preveniraju žgaravicu

Ako imate povremenih ili čestih problema s povratom kiseline iz želuca u jednjak, prilagodite prehranu i stavite naglasak na namirnice koje uravnotežuju pH želuca - evo popisa
Vidi originalni članak

Ako imate povremenih problema zbog povrata kiseline iz želuca u jednjak, odnosno žgaravice, postoje namirnice koje relativno brzo mogu ublažiti simptome. Prva pomoć uvijek može biti žličica sode bikarbone otopljena u čaši vode, no to nije rješenje ako se sa žgaravicom borite često.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako prevenirati žgaravicu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U tom slučaju morate promijeniti način prehrane i navike vezane uz prehranu. Izbjegavajte jako masnu i začinjenu hranu, citrusno voće, ukiseljeno povrće, previše kave ili alkohola, kao i gazirana pića te prejedanje u jednom obroku, posebno navečer. Jesti treba u pet do šest obroka kroz dan i konzumirati namirnice koje uravnotežuju pH u želucu. Donosimo nekoliko prijedloga namirnica koje pomažu dugoročno.

Nemasno meso, perad: Meso pripremljeno na žaru ili na pari, kao i kuhano meso, ne izaziva probleme, osim u kombinaciji s jakim začinima i teškim umacima. Izbjegavajte marinade, dinstanje na luku i umake na bazi vrhnja.

Riba. Pecite je na žaru ili u foliji, bez ulja, ili iskoristite za pripremu riblje juhe. Ne pretjerujte sa začinima kod posluživanja.

Korjenasto povrće: Krumpir, mrkva, celer, batat ili buča, odlične s namirnice za pripremu priloga koje će umiriti kiselinu u želucu i olakšati probavu jer su bogate vlaknima.

Zeleno povrće: Brokula, šparoge, celer i cvjetača te zeleni grah imaju nizak udio kiseline pa su poželjni u prehrani. Pripremite ih na lešo, s vrlo malo maslinova ulja.

Riža, kus kus, zob: Žitarice općenito ublažavaju kiseline u želucu pa su sve vrste kaše dobrodošle.

Kruh: Poželjan je onaj od cjelovitih žitarica, pšenični ili neki sa sjemenkama, jer sadrži i vrijedne tvari.

Orašasti plodovi: Kad se problem javi, šaka badema ili drugih orašastih plodova koje grickate pomalo može djelovati kao lijek.

Voće: Poželjni su banana, dinja i lubenica, prije svega zato što prirodno imaju višu pH vrijednost, ali i zbog količine vode, koja djeluje umirujuće kod žgaravice.

Čajevi: Za prvu pomoć korisni su čaj od kamilice ili metvice. Dobar izbor je i čaj od đumbira, no ne smije biti prejak, a kiselinu će smiriti i čaj od komorača, sladića i maslačka. Ove su biljke dobre u čaju pojedinačno ili u kombinacijama. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • mars7 06.07.2024.

    Dinja je super

Komentiraj...
Vidi sve komentare