Ljudi koji redovitu jedu jabuke imaju 3,7 puta veću vjerojatnost od oštećenja zubne cakline, dok oni koji piju gazirana pića nemaju taj problem, otkriva studija Stomatološkog instituta Sveučilišta King's College provedena na 1000 ljudi u dobi od 18 do 30 godina.
Jabuke jesu zdrave, no ako ih jedete polako, visoka razina kiselosti može oštetiti zube. Neke vrste jabuka, kao što su Zlatni delišes, Idared i Fuji, sadrže čak četiri žličice šećera kojima podižu razinu kiselosti u ustima. Voćni sok povećava vjerojatnost oštećenja cakline oko četiri puta, dok piva, koja je kisela, povećava rizik od dentalnih oštećenja za tri puta. Gazirana pića najčešće su povezana s propadanjem zuba, ali ne nose veći rizik, potvrđuje istraživanje.
- Jedan prijedlog je jesti jabuke s mlijekom ili komadom sira koji sadrži kalcij, kako bi neutralizirali kiseline. Ako popijete vodu odmah nakon što ste pojeli jabuku, to također može pomoći u ispiranje štetnih učinaka - ističe nutricionistica Glenys Jones iz Vijeća za istraživanje ljudske prehrane.
Pijenje voćnog soka sa slamkom također je jedan od načina zaštite zuba. Pomoći će i pranje zuba prije uzimanja kisele hrane jer stvara barijeru između zuba i namirnice, dodala je Jones.