Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Skidanje 'šlaufa': Navike koje vam usporavaju put do vitkosti
Apsolutno je sada pravi trenutak za kuhanje i pripremu domaćih obroka, gotovo kakvog nikada do sada nismo imali. Poželjno je svaki dan pripremati obroke koji bi trebali biti uravnoteženi sa što više svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i izvora proteina, bilo to biljnih ili životinjskih. To su najčešće mahunarke, meso ili riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Dva kuhana obroka u danu trebala bi biti cjelovita i zdrava. Također, obroci ne bi smjeli biti energetski prebogati, odnosno pretjerano kalorični, iz razloga što se manje krećemo nego inače, kaže nutricionistica prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Kako bi izbjegli energetski prebogate obroke, bolji izbor je skuhana, a ne pržena ili pohana hrana. Primjerice, treba izbjegavati dijelove mesa koji su jako masni. Treba birati cjelovite i integralne ugljikohidrate, odnosno one koji imaju više vlakana i koji nam održavaju stabilniju razinu šećera u krvi - savjetuje.
Dobar izbor su mahunarke jer su bogate proteinima. Dostupne su i mogu dugo stajati, primjerice grašak i slanutak. Od njih se mogu pripremati razni namazi i variva. Tu su i mahune te mladi i suhi grah kojeg sada ima. Mahunarke su općenito zdrave su i jeftine.
- Duže nas duže sitima i ne izazivaju gomilanje suvišnih kilograma. Od njih se može svašta napraviti. Na primjer od leće se može napraviti smjesa slična kao meso za burger te takva varijacija može biti dobra zamjena - savjetuje nutricionistica.
U vrijeme izolacije, posebno treba pripaziti na prehranu.
- Naša ukupna energetska potrošnja trenutno je sigurno 20 do 30 posto manja nego inače. Čak i kad planiramo sat vremena vježbanja u danu to je i dalje značajno manja aktivnost. Odlazak na posao, svakodnevne obaveze i trčanje s jednog kraja grada na drugi, dovodi do toga da tijelo ipak troši određenu količinu energije. Sada to izostaje - kaže.
Pripremanje zdravih obroka dobro je i za mentalno zdravlje
Kod kuhanja, ne samo što je produkt zdravi obrok, već nas ta aktivnost okupi oko tog centralnog događaja u danu i zapravo nam daje neki oblik kreativnosti koji pridonosi mentalnom zdravlju. Kuhanje daje priliku za kreativno izražavanje i usvajanje novih vještina - kaže.
- Nema potrebe za slatkišima jer to je i prigodna hrana za slavlja. Ona povećava unos energije i nekvalitetna je. To su prazne kalorije - savjetuje nutricionistica te dodaje da je održavanje na istoj tjelesnoj težini u ovo vrijeme optimalno.
- Što se tiče pretilosti, to je realan problem i u ovoj pandemiji. Kada se pogleda presjek onih koji razvijaju teški oblik bolesti, polovica njih su pretili. Pretilost je začarani krug. Treba maksimizirat napore da se u pretilost ne uđe, a to pravilo vrijedi uvijek - savjetuje.
Kod obroka pripazite na količinu, a alkohol kod zdravih samo umjereno.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Biti fit: Jedite mrkve i jabuke te birajte dobre ugljikohidrate
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin