Kokteli se dijele ovisno o vrsti alkohola i načinu pripreme. Mogu se miješati žlicom u čaši, lijevati u slojevima, pripravljati u “shakeru” ili se alkohol lijeva preko zgnječenog voća i leda. Dijele se na slatke, poluslatke i suhe te na kratke, duge, mliječne i vruće.Premda postoji i velik izbor bezalkoholnih koktela, alkoholni su ipak najomiljeniji. PINA COLADA, DAŠAK KUBE U VAŠOJ ČAŠI Sastojci: 0,45 dl ruma, 0,60 dl soka od ananasa, 0,60 dl kokosova mlijeka. Priprema: Rum, ananas i kokosovo mlijeko žustro promućkajte s ledom i servirajte u čaše za martini ili koktel. Koktel možete pripremiti i u električnom mikseru: sve sastojke ulijte i miksajte desetak sekundi. Ulijte u čašu i ukrasite rubove čaše trokutićima ananasa te svježim listićima metvice. LONG ISLAND ICE TEA ZA LJUBITELJE COLE Sastojci: cola, 0,15 dl vodke, 0,15 dl ruma, 0,15 dl džina, 0,15 dl tekile, 0,15 dl Triple Seca (likera od naranče) Promućkajte colu, vodku, rum, džin, tekilu i Triple Sec s usitnjenim ledom u “shakeru”. Žustro protresite i iscijedite u visoku čašu. Dopunite do vrha colom. Možete servirati i s kockicama leda. Led napravite od cole, a ne od vode kako se koktel ne bi razvodnio. ZOMBIE, ALKOHOLNA BOMBA NA BAZI RUMA Sastojci: 0,25 dl bijelog i 0,25 dl tamnog ruma, 0,1 dl orange curacao, 0,15 dl limunova soka, 0.45 dl narančina soka Pomiješajte sve sastojke u “shakeru” (po želji dodajte još i 0,1 dl likera od ananasa i 0,45 dl soka od ananasa) zajedno s kockicama leda. Jako promućkajte nekoliko sekundi te procijedite u čašu s kockicama leda. Ukrasite kriškom ananasa postavljenom na rub čaše i dodajte slamke.