Nakon što su Rimljani i Egipćani otkrili da mogu sačuvati okus i miris voća u šećernom sirupu te uživati u njemu tijekom zime, kandirano voće postalo je obvezna namirnica svakog domaćinstva.
No tek su ga Arapi počeli jesti kao slatkiše. Kako se jednostavno pravi, danas je priprema kandiranog voća postala tradicija omiljena diljem svijeta. Kandiraju se korice citrusa, povrće poput bundeve ili mrkve, đumbir, ali i cvijeće poput ruža i ljubičica koje služi za ukrašavanje slastica. Kandirate li korice limuna, limete, naranči ili mandarina, poželjno je da voće ne bude prskano. Izrežite ih na trake i nakon kandiranja prema želji prelijte čokoladnom glazurom. Talijanski cannoli, odnosno “male tube”, punjeni kremom od slatkog sira nezamislive su bez kandiranog voća, koje se dodaje i u slatki kruh te tijesto za kuglof.
Ne volite li komadiće voća, možete ih i samljeti te posuti po sladoledu, palačinkama ili čokoladnoj glazuri. Zdravija alternativa kremastim kolačima i tortama je ušećereni đumbir. Birajte korijenje s tankom koricom, a sirup od kuhanja sačuvajte i rabite kao sirup za jačanje imuniteta ili bezalkoholne koktele.
Arancini - kandirana narančina korica
Sastojci: 2 naranče, 1,5 šalica vode, 2,5 šalice šećera
Priprema: Narežite naranče na četvrtine. Odvojite meso od korica. Svaki komad korice narežite na pet-šest traka. Maknite što više bijelog od korice. Pomiješajte u posudi dvije šalice šećera s vodom, neka zakuha pa miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte korice, smanjite vatru i kuhajte 30-45 min dok korice ne omekšaju. Izvadite ih na rešetku koju ste stavili na lim za pečenje. Sušite ih sat, dva. Uvaljajte korice u pola šalice šećera. Možete ih jesti odmah, no radije ih ostavite da se osuše tijekom noći.
Kandirani đumbir
Sastojci: 500 g oguljenog đumbira, 800 g šećera + još za posipanje, litra vode, malo soli
Priprema: Narežite đumbir što tanje. Stavite ga u posudu, ulijte vode toliko da ga prekrije i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte deset minuta. Ocijedite i ponovite postupak još jedanput. Izmiješajte šećer i litru vode pa dodajte sol i đumbir te kuhajte dok temperatura ne dosegne 106°C. Maknite s vatre, dobro ocijedite đumbir dok je vruć pa ga uvaljajte u šećer i ostavite da se osuši.
Klementine u čokoladi
Sastojci: 15 klementina ili mandarina, po 2 šalice šećera i vode, mliječna čokolada
Priprema: Operite i ogulite klementine. Narežite na što duže trake. Stavite ih u posudu s hladnom vodom, zakuhajte, bacite vodu i ponovite postupak još tri puta. Stavite korice, šećer i vodu u posudu pa kuhajte 30-40 min. Maknite posudu s vatre i ostavite da se ohladi. Izvadite korice iz sirupa, ostavite ih da se prosuše pa ih umačite jednu po jednu u čokoladu koju ste otopili na pari. Ostavite ih da se suše da se čokolada stvrdne.