To je to što me zanima!

Sačuvajte kore od voća, možete ih iskoristiti na razne načine

Pomoću korice od voća umjesto nezdravih slatkiša, napravite ukusne domaće. Upotrijebite koru i kao začin za bogatiji okus jela ili pak neka posluže kao sredstvo za čišćenje doma
Vidi originalni članak

Umjesto da bacite kore od voćki, iskoristite ih kako bi izvukli maksimum iz hrane. Korice mogu jela učiniti ukusnijima i raznovrsnijima, a dom mirisnim i čistim.

Iz naizgled nejestivih dijelova izvucite maksimum i smanjite otpad u domu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uz prave ideje možete iskoristiti kore u potpunosti. Poznato je da se u njima nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana, vitamina i antioksidansa, kao i mnoštvo aromatičnih spojeva. One donose novu hranu i začine u dom, mogu se koristiti i kao prirodni preparati za kožu, ili pak kao kuhinjski pomagači.

KORAK PO KORAK Avokado je jednostavno uzgojiti i kod kuće: Evo kako iz kupovne voćke napraviti kućnu biljku

Ako je hrana tretirana kemijskim supstancama, namirnice stavite u posudu sa zasoljenom vodom, pustite da odstoje oko 30 minuta i zatim ih isperite vodom. Toksini bi trebali nestati.

Arancini i limuncini

Narančina kora bogata je moćnim antioksidansima, a koji bitno utječu na smanjenje kolesterola. Prema nekim istraživanjima antioksidanti koji se nalaze u njezinoj kori puno su jači od onih u iscijeđenom soku. Najbolje je ubaciti cijelu koricu u sokovnik i tako iskoristiti sve što skriva ova bogata kora. Samo ju nemojte zaboraviti dobro oprati prije.

Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje s narančinom korom.

Pripremite kandirane naranče, marmelade ili slatki sirup za čaj. Naribanu koricu također možete dodati u cvjetaču ili kolače kako biste obogatili jelo i dobili finu aromu. Može se još iskoristiti i za aromatiziranje octa ili žestokih alkoholnih pića, a sve što pritom trebate učiniti je nasjeckanu koru dodati u destilirani ocat, brandy, votku ili bijeli rum, pričekati do dva tjedna da se arome otpuste te naposljetku procijediti tekućinu.

Arancine, kao i limuncine - ušećerene komadiće narančine kore, vrlo je jednostavno pripremiti kod kuće.

Ovaj specijalitet su kore, od naranče ili limuna, skuhane i uvaljane u šećer. Umjesto bijelog šećera možete koristiti zdraviju alternativu poput kokosovog šećera. Od sastojaka treba vam kora od otprilike 1 kg naranči ili limuna te 2 čaše šećera, količina šećera u gramima neka bude otprilike jednaka količini kore, dodajte još pola čaše vode i komadić mahune vanilije. Naranče i limune operite i ogulite. Koru narežite na trakice i stavite u zdjelu. Zdjelu napunite vodom tako da kore budu potopljene. Pustite da prokuha i kuhajte još 3 minute, zatim iscijedite i ponovite postupak još dva puta. Višestruko kuhanje služi da bi se smanjila gorčina iz naranče.

24 NAJZDRAVIJE NAMIRNICE Zdravi recepti sa super zdravim namirnicama: Kivi je za niži krvni tlak, a orasi za oštar um

Koru narezanu na tanke trakice zakuhajte, potopljene u minimalnoj količini vode u koju ćete otopiti šećer. Po želji možete dodati komadić mahune vanilije. Otopinu šećera će korica upiti i napraviti ih ljepljivim. Nastavite kuhati 30 do 45 minuta dok korice ne počnu izgledati staklasto. Potom ih ocijedite i uvaljajte u šećer na masnom papiru. Sušite korice oko dva dana i spremite u posude. Dobili ste zdraviju i domaću poslasticu.

Narančina kora s čokoladom

Narančinu koru premažite slasnim premazom čokolade i ostavite da se osuši. Iskoristite isti recept kao i za arancine, a zatim otopite i prekrijte mliječnom ili tamnom čokoladom. Savršeno kao poklon, grickalica ili zdravija poslastica.

Začini od limuna

Naribajte koricu limuna koju ćete iskoristiti kao začin. Dodajte začine kuhanim žitaricama, ubacite ih u kus kus ili bulgur, u juhe i variva. A limunova korica odavno je savršen dodatak palačinkama, kolačima, keksićima i svim slasticama. Umjesto žvakaće gume, ostružite bijeli dio sa svježe kore limuna i žvačite ju za svježi i mirisni dah.

Limun za čišćenje

Zahvaljujući koncentraciji limunske kiseline i mirisu koji osvježava, korice limuna su savršene za čišćenje prostora, poput kuhinje i kupaonice. Jedan od načina je da utrljate koru na slavine, vrata od tuš kabina i sudopere, a zatim isperite. Ako volite koristiti prirodna sredstva za čišćenje koja sadrže jabučni ocat, onda pri sljedećem čišćenju ubacite koju limunovu koricu i promiješajte te uživajte u mirisu. 

TKO BI REKAO 'Ove 3 voćke izbjegavajte želite li izgubiti višak kilograma brzo'

Jabuka

Jabuka je škrinja s blagom, njezin plod je bogat vlaknastim tvarima, vitaminima, mineralima i kiselinama. Kora jabuke sadrži dosta više vitamina nego plod jabuke, ona sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima. Osim toga, kora sadrži kiselinu koja kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi te jača i štiti mišiće tijela od propadanja.

Jabuku kada god možete jedite s korom kako biste iz nje izvukli maksimalne dobrobiti. Za slatki, hrskavi međuobrok, umjesto klasičnih nezdravih grickalica, prenamijenite kožu jabuke pekući je u ukusni čips. Ako volite nešto slađe, pomiješajte šećer i cimet, ravnomjerno pospite po korama i pecite 30 minuta.

Bananina kora

Unutrašnjost kore od banane savršen je čistač cipela kao i biljaka, utrljajte ju na staru obuću i po listovima biljaka te ih pobrišite krpom. Postupak će ulaštiti cipele i oživjeti biljke jer banane su bogate kalijem, koji je odličan sastojak laštila za cipele i blagotvoran nutrijent za biljke. Ne samo da će cvijeće zasjati nego ćete ga i zaštiti jer je kora banane prirodno gnojivo i pesticid.

Avokadova kora

Hidratantna svojstva avokada poznat su sastojak mnogih preparata koji se koriste u kozmetičke svrhe. Sami možete iskoristiti njegovu koru tako što ćete njezinu unutrašnjost utrljati na kožu i ostaviti nekoliko minuta, a zatim isprati. Prirodan piling vrlo je jednostavan uz pomoć avokada.

Kora od grejpa

Napravite zdrav i ukusan čaj od grejpa. Jednostavno njegovu koru ubacite u vrelu vodu i pustite da se kuha otprilike 15 minuta, po želji ga zasladite medom. Korica grejpa je bogata vlaknima, zato ju sačuvajte i iskoristite.

UPUTE I RECEPTI Domaći sirupi: Evo kako ih sami možete napraviti, kako ih čuvati i koji najbolje osvježavaju

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Tony Clifton 18.05.2023.

    Jabuke jedem s korom, nekada ih ni ne operem samo ih protrljam o rukav i nikada mi ništa nije bilo. Zašto? Zato što imam život. Obitelj, ne zamaram se nevažnim stvarima.

  • 18.05.2023.

    Bacim sve u smeće.

  • Mister-X 18.05.2023.

    Ni u ludilu nebi koristio kore naranče ili bilo kojeg agruma, pa oni su špricani 50 X najvećim otrovima prije nego dođu u dućan i onda da te otrove stavljamo u hranu???

Komentiraj...
Vidi sve komentare