To je to što me zanima!

Roosevelt ga odlikovao: Hrvat u Pearl Harboru spasio posadu

Preteču gramofona izumio je 1877. godine izumitelj Thomas Alva Edison. Oliver Dragojević danas bi proslavio 75. rođendan. Hrvat Petar Herceg Tomić Hrvat spasio je mornare u Pearl Harboru
Vidi originalni članak

Prvi fonograf, preteču gramofona, izumio je 1877. godine izumitelj Thomas Alva Edison. Dana 7. prosinca iste godine Edison je prvi put demonstrirao stroj pred novinarima u New Yorku. Svi su bili entuzijastični jer nikome nije na pamet pala ideja snimanja i reproduciranja zvuka. Edison je dobio patent već u veljači sljedeće godine i time je započela era snimanja zvuka.

Oliver Dragojević danas bi proslavio 75. rođendan. Pjevač je rođen u Splitu 7. prosinca 1947. godine. Bio je podrijetlom iz Vele Luke, u kojoj je proveo djetinjstvo. Prvi susret s glazbom ostvario je u petoj godini, kad je od oca na dar dobio usnu harmoniku, a volio ju je zasvirati na trajektu koji je plovio iz Splita u Velu Luku.

Na današnji dan, 7. prosinca 1941. godine, Hrvat Petar Herceg Tomić je postao američkim herojem. Bio je američki mornar u vrijeme japanskog napada na Pearl Harbor. Po cijenu vlastitog života spasio je druge.

- Bježite na gornju palubu i napuštajte brod - viknuo je Petar u potpalublju vojnog broda USS Utah u zoru nakon što je odjeknula eksplozija.

Trenutak nakon toga uslijedila je još jedna. Posada USS Utaha počela se panično uspinjati prema palubi. Za njima je išao i Petar Herceg Tomić, koji je oglasio uzbunu, ali je shvatio da je oštećena kotlovnica. Znao je da bi nova eksplozija uništila brod, s čijim bi ostacima potonulo i stotinjak mornara. Vratio se u kotlovnicu i jedva uspio ugasiti strojeve. Spriječio je eksploziju, ali nije se uspio spasiti. Godinu kasnije predsjednik Franklin D. Roosevelt posthumno ga je odlikovao Medaljom časti američkog Kongresa. 

Više vremepolova pogledajte OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare