Romska kuhinja kod Brace i Vesne jedno je od onih mjesta na koja se poželite vratiti zbog ukusne hrane - savršeno hrskavog bureka, japrak sarmica ili sataraša, sve od reda spravljeno na domaći način, ali i vrlo srdačnih domaćina. Kuhinju Vesne Hasanović obožavao je i pokojni Željko Malnar, dok danas u restoran na samoj Slavonskoj kod HRT-a pristižu mnoge slavne “face”.
Navrati i gradonačelnik Milan Bandić koji Vesnin ručno motani burek prepozna među tisućama drugih. I suprug Sead, poznatiji kao Braco iz Malnarove “Noćne more”, ali i sin te unuci obožavaju njezinu kuhinju. Vesnu je kuhati naučila svekrva, a kaže i da joj je oduvijek bila želja otvoriti restoran. Kao što kuhinju imaju i sve manjine u Hrvatskoj, kaže, zašto ne bi i Romi.
Romska je kuhinja, nastavlja Vesna, izrazito bogata mesom, pa Vesna u sve stavlja barem par komadića mesa poput teletine ili janjetine, a gotovo da i ne koristi svinjetinu. Janjetina se stavlja u turli tavu ili se priprema ispod sača. Kod nje se mogu kušati i originalne japrak sarmice od vinove loze ili blitve, izvrstan sataraš i punjena teletina na ciganski način, te sogan dolma ili ciganski gulaš od junetine. Kod nje se može kušati i domaći kruh koji je godinama - usavršavala.
Vesna nam je otkrila i da obožava čorbu od špinata s janjetinom, fileke koje posebno voli spremati na razne načine, pohane ili pak burek s filekima, ali te romske specijalitete zasad pripravlja sebi, kad ih se zaželi.
- Neki naši specijaliteti su drugačiji, primjerice poriluk se pravi s faširancima na gusto, ne kao varivo, pa janjeće iznutrice ili kukurike peku se na roštilju ili pak gravče na tavče koje se zapeče s mesnim ćufticama. Na velikim romskim gozbama obavezan je roštilj na kojem se okrenu, osim ćevapa i pljeskavica te vratine od svinjetine, i suđukice - govori nam Vesna koja je puna znanja da bi mogla napisati i kuharicu. No kaže kako o tome sad ne razmišlja.
- Jako volim Anu Ugrković i često sam je gledala kako kuha. Kuha jednostavno, kao i ja. Nekad si zapišem recept pa pokušam to napraviti - kaže Vesna.
Zeljanica
Sastojci: 450 g brašna, voda po potrebi, sol, 1/2 dl ulja; za nadjev: 1/2 kg svježeg špinata (ili blitve), sol, jedan svježi sir od kumica na placu
Priprema: Tijesto umijesite i razvucite jako tanko. Za nadjev špinat prvo kratko blanširajte, pa kad se ohladi pomiješajte sa sirom i solju. Napunite njime tijesto, zarolajte u tanku štrucu, pa savijte u tepsiju. Pecite u pećnici oko 35 minuta na 200°C.
Mesni sataraš
Sastojci: luk, 2 crvene rog paprike, patliđan, 400 g mljevena mesa (može i piletina i teletina), 3 veća krumpira
Priprema: Popirjati luk, baciti na njega patliđan narezan na kockice te papriku narezanu uzduž, na deblje kriške. Nakon toga dodati meso na kockice pa pirjati još 40 minuta. Poslužiti s pire krumpirom.
Zapečeno povrće
Sastojci: 2 rajčice, 1 tikvica, 1 patlidžan, kiselo vrhnje, mljevena teletina, pola šalice riže
Priprema: Mljeveno meso pomiješajte sa sitno sjeckanim lukom i rižom. Tikvicu prerežite na tri dijela i izdubite svaki dio pa napunite mesom. Patližan ogulite i također prerežite te punite. Rajčicu izdubite i napinite. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, pa kad je pri kraju premažite s vrhnjem i zapecite još 10 minuta.