Sastojci:
- 800 g svinjske plećke
- 300 g mahuna
- sol
- papar
- mljevena crvena paprika
Za umak:
- 3 jabuke
- luk
- 4 žlice jabučnog octa
- 50 g smeđeg šećera
- žličica svježe ribanog đumbira
- papar
- 2 ljute papričice
- žlica svijetlih grožđica
- 2 češnja češnjaka
- timijan
- kadulja
- lovorov list
- 400 g krumpira
Postupak:
Stavite u lonac oguljene i narezane jabuke, nasjeckan luk, češnjak i papričice te jabučni ocat, smeđi šećer, ribani đumbir, papar, grožđice, lovorov list i timijan. Zagrijte do vrenja dok se šećer ne rastopi. Kad provrije, kuhajte na laganoj vatri poklopljeno oko 40 minuta.
Zadnjih 5 minuta kuhanja otklopite lonac i kuhajte dok sva tekućina ne ispari. Maknite lovorov list i izmiksajte umak.
Meso izrežite tako da dobijete jedan veći, tanki komad (kao da radite jednu veliku šniclu), posolite, popaprite i posipajte crvenom paprikom. Mahune skuhajte u posoljenoj vodi.
Potom pripremljenim umakom od jabuke premažite meso, zarolajte i svežite kuhinjskom vezicom. Ispod špage stavite nekoliko listića kadulje. Premažite roladu tankim slojem umaka od jabuka, pospite sjeckanim timijanom i stavite u nauljenu posudu za pečenje.
Pecite na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Izvadite pa ostavite pečeno meso neka malo odstoji. Potom roladu narežite na ploške. Poslužite s umakom te kuhanim krumpirom i mahunama.
POGLEDAJTE I KAKO SE SPREMAJU 'ŠPORKI MAKARUNI':