Iako postoje s jasnom namjerom, a to je zaštita zdravlja ljudi i smanjivanje mogućnosti zaraze bakterijama iz hrane, čak 40 posto ljudi ne obraća pažnju na rok upotrebe na deklaraciji namirnice, pokazalo je istraživanje britanske Agencije za standarde hrane (FSA). Prema njemu, trećina ljudi pojest će i hranu koja je pala na pod, a svaki peti čovjek priznaje da ne pere ruke prije pripreme obroka, piše Daily Mail.
Stručnjaci upozoravaju da se ignoriranjem higijenskih savjeta i roka trajanje namirnice doprinosi epidemiji trovanja hranom, koja je osobito česta u ljetnim mjesecima. Najveću zabrinutost izazivaju salmonela i kampilobakter, najčešći uzročnici bakterijskog trovanja hranom.
Čak 85 posto ljudi se pri provjeri valjanosti hrane oslanja na test njuha, dok je za njih 68 posto najvažnije da je boja namirnice dobra te će je pojesti bez obzira na istek roka.
- Nepranje ruku prije jela ili pripreme hrane, ignoriranje istečenog roka trajanja i sličnih osnovnih pravila, ljudi riskiraju zdravlje čitave obitelji - rekao je stručnjak za sigurnost hrane, Bob Martin iz FSA.