To je to što me zanima!

Robovi su tu dočekali slobodu, a Bette Davis snimila slavni horor

Veličanstveno imanje iz 1800-ih, nedaleko od New Orleansa, krije bogatu povijest i razlikuje se od ostalih plantaža na kojima su mučili robove, a kasnije su tu snimani i filmski klasici...
Vidi originalni članak

Jug Amerike, područje savezne države Louisiane, pun je velebnih zdanja na plantažama iza kojih stoji mračna povijest tijekom koje su robovlasnici tjerali robove na mukotrpan rad na plantažama kave, pamuka, šećerne trske...Međutim, mi smo posjetili ono koji kriju nešto drugačiju priču.

Riječ je o veličanstvenom imanju Houmas House iz 1800-ih, smještenom na pola puta između New Orleansa i Baton Rougea, samog srca juga. U 1850-ima ova je plantaža bila u vlasništvu tad moćne dinastije Johna Burnsidea. Na svom vrhuncu zapošljavala je gotovo 9000 robova za obradu 300.000 hektara polja šećerne trske. Burnside, “Princ šećera od Louisiane”, bio je daleko od stereotipa robovlasnika. On je oslobodio svoje robove i izgradio im vlastito selo za život te je tako svakoj obitelji napravio kućicu dostojnu za pristojan život. A unatoč tome što ih je oslobodio, oni su nastavili raditi za njega te ih je cijelo vrijeme plaćao za njihov rad i zato su ga poštovali, čime se ta priča razlikuje od ostalih plantaža na kojima su robove tretirali na najgore moguće načine.

Elegancija i veličanstvenost zapanjujuće plantaže na obalama moćne rijeke Mississippi godinama već oduzima dah posjetiteljima koje vodiči odjeveni u odjeću iz 1800-ih vode u razgled imanja upoznajući ih s bogatom poviješću ovog južnjačkog imanja.

140 godina od otkrića Modra špilja na Biševu: Čudo koje je potaknulo turizam u Dalmaciji i danas je hit

Tako smo se i mi uputili u razgled zdanja koje će mnogi prepoznati iz brojnih filmova i serija koji su ondje snimljeni. Jedan od svakako najpoznatijih je kultni horor “Hush, Hush Sweet Charlotte” iz 1964., u kojemu je glavnu ulogu imala legendarna glumica Bette Davis.

Međutim, nije ona jedina holivudska zvijezda koja je ondje snimala, tu su boravili i Cicely Tyson, Chevy Chase, Jane Seymour, Mandy Moore te mnogi drugi, pogotovo u posljednjih 20-ak godina, zato što je posjedu vraćena njegova stara slava nakon što je najnoviji vlasnik Kevin Kelly 2003. kupio i obnovio imanje koje je dugo bilo zapušteno.

KAKVA NOSTALGIJA Ovako smo ljetovali u Jugi: Svi u Folciku i na plažu bez gužve

Vratio mu je stari sjaj i tako je Houmas House ponovno jedna od omiljenih filmskih lokacija, no ponajviše je vole turisti koji svakodnevno pristižu u brojnim grupama. U jednoj od njih našli smo se i mi. Samim dolaskom na posjed dočekali su nas prekrasno uređeni vrtovi s malim ribnjakom, fontanom i bujnom vegetacijom specifičnom za američki jug. Šetnjom kroz uređene staze došli smo i do centralnog dijela imanja - velebne vile.

Burnside je oslobodio svoje robove i izgradio im vlastito selo za život s ovakvim kućicama

Mnogi različiti arhitektonski stilovi mogu se pronaći među plantažnim kućama diljem juga. Gdje god su se spajali bogatstvo, društveni status te građevine iz razdoblja prije rata - neke veličanstvenije od drugih - uzdizale su se kako bi odražavale ove i druge karakteristike zemljoposjednika.

100 GODINA CEZAR SALATE U gužvi mu nestalo sastojaka u restoranu, a on smislio hit jelo

Neke od glavnih kuća bile su jednostavne kuće dizajnirane kao uzdignute kreolske kućice napravljene uglavnom od autohtonog čempresa te izgrađene za udobnost i praktičnost.

Nakon što je general Wade Hampton iz Južne Karoline kupio nekretninu 1810., započela je gradnja sadašnje palače

Drugi su poprimili oblik velikih palača, neke su izražene u stilovima grčkog preporoda, u nekima je dominirala talijanska arhitektura, no u velikoj je mjeri smisao ovih elegantnih i dramatičnih južnjačkih palača, kako nam je objasnila naša simpatična turistička vodičica, bio oponašanje velebnih domova i vila bogatih Europljana koji su postavljali standarde tog vremena kako bi pokazali svoje raskošno bogatstvo.

Nekad su se ondje održavale raskošne večere

Tako je nakon dovršetka 1840. godine Houmasova kuća bila krunski dragulj Louisianine popularne riječne ceste s eksterijerom u stilu grčkog preporoda s herojskim stupovima na čijem se vrhu nalazio vidikovac koji je nadzirao aleju hrastova. Ona je vodila prema jugu sve do zavoja prema moćnoj rijeci Mississippi te miljama i miljama polja šećerne trske prema sjeveru i istoku.

Predvorje vile

No ta vila iz 1840. sa svojim širokim galerijama i debelim zidovima izgledala je potpuno drugačije sredinom 1700-ih, kad su izvornu kuću na tome mjestu sagradili Maurice Conway i Alexandre Latil, poslovni ljudi iz New Orleansa, koji su kupili imanje od Houmas Indijanaca.

Turistički vodiči vode u obilazak odjeveni u kostime

Latil je dizajnirao skromniji dom u kojem su se vidjeli utjecaji francuske i španjolske arhitektonike koji još definiraju baštinu Louisiane. Bila je to na početku manja rezidencija u kojoj se danas nalazi kuhinja i koja je sad povezana sa stražnje strane vile kolnikom.

Nakon što je general Wade Hampton iz Južne Karoline kupio nekretninu 1810., njegov zet, pukovnik John Preston i kći Caroline započeli su gradnju sadašnje palače. Kao što je to često bila praksa u to vrijeme, velika kuća rasla je u fazama i dosegla konačnu punu dimenziju 1840. godine.

Sadašnja vila ima 21 prekrasno uređenu sobu za goste, a svaka se može pohvaliti jedinstvenim dekorom.

- Do pročelja vile s razlogom vodi drvored u smjeru rijeke Mississippi. Tako bi ljeti po najvećim vrućinama bilo dovoljno otvoriti vrata i dobili biste prirodni klimatizacijski sustav jer bi vjetar povukao preko rijeke i prirodno rashladio kuću - priča nam vodičica.

U kući su i razne makete parobroda koji pričaju priču o životu na rijeci. Rijeka se promijenila tijekom godina, prije građanskog rata sve je bilo veliko, veličanstveno i lijepo. Onda je došao rat i većina tih kuća je uništena. U Ovalnoj sobi izložen je mramorni kip malog dječaka koji drži vlakić igračku. To je mali, minijaturni vlak, ustvari, kako nam kaže, predstavlja šećerni vlak.

- Na plantažama su oko 1880. godine postavili gusjenice po cijeloj plantaži kako bi premjestili šećernu trsku s jednog dijela posjeda na parobrode, gdje bi je utovarili da je odvezu u mlin - otkriva nam vodičica.

Bogatstvo zemlje, velike šume čempresa i obilje divljih životinja za lov privukli su doseljenike na ovaj posjed početkom 1700., koji su tamo prvo izgradili kolibu. Nakon što je general Wade Hampton kupio imanje, te 1829. započeo je gradnju vile koja se razvijala više od 240 godina, te rasla s vremenom i vlasnicima. Kad je umro, imanje je procijenjeno na 1,641.065 dolara. Naslijedili su ga njegovi potomci koji su imanje prodali 1858. Johnu Burnsideu za 1,000.000 dolara.

AMERIČKI IZBORI Josip Mlakić o brzom usponu Trumpova Hillbillyja: Je li on lažni prorok plave Amerike?

Tijekom godina imanje je mijenjalo vlasnike. Godine 1940. obitelj Miles prodala je Houmas dr. Georgeu Crozatu, koji je preuredio unutrašnjost vile, a zatim je opremio antikvitetima. U proljeće 2003. godine imanje je u zapuštenom stanju prodano na dražbi Kevinu Kellyju, biznismenu iz New Orleansa. On je obnovio Houmas House i otvorio ga za posjetitelje.

Osim raskošnog eksterijera, kao i interijera ispunjenog brojnim antikvitetima, ono što smo zapazili u obilasku vile su i slike pasa s vjenčanja. Da, dobro ste pročitali, Kelly je na velebnom imanju organizirao vjenčanje svojih pasa.

- Vlasnik je veliki ljubitelj pasa - kroz smijeh nam je pojasnila vodičica.

I da, mjesto je kao savršeno i za vjenčanje odraslih, a s obzirom na to da je na imanju sad i restoran, upravo se na ovoj plantaži mnogi odlučuju izreći sudbonosno “DA”.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare